Определиха граничните пунктове със „зелените коридори“ за доставка на стоки

На пунктовете проверките не бива да надвишават 15 минути на камион

Министерският съвет определи граничните пунктове на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на стоки. Планът за осигуряване на „зелени коридори“ по европейската пътна мрежа е предложен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е съобразен с насоките на Европейската комисия от 16 март 2020 г. 

На границата с Гърция за основни гранични пунктове са посочени Кулата и Капитан Петко войвода, а като резервен – Илинден. Основните пунктове с Румъния са при Видин и Русе, а резервни са Оряхово и Силистра.

Определени са и точки за преминаване с държавите от Западните Балкани и Турция, за които Европейският съюз също е предприел действия за координиран подход.   Между България и Сърбия е  определен ГКПП Калотина, към Турция – ГКПП Капитан Андреево, а към  Северна Македония – ГКПП Гюешево.

Преминаването през тези гранични пунктове на „зелени коридори“, включително всякакви проверки и здравни прегледи на транспортните работници, не бива да надвишава 15 минути по вътрешните сухопътни граници. Граничните преходи на „зелени коридори“ трябва да бъдат отворени за всички товарни превозни средства, превозващи всякакъв тип стоки. 

Също така правителството  одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. във връзка с преодоляване разпространението на COVID-19 и лечението му.

Предложените допълнителни разходи са в размер на наличните средства по разкрита в Българската народна банка дарителска сметка за чужди средства BG43 BNBG 96613300148402, които ще послужат здравната система да бъде подпомогната по отношение на предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на заразата с вируса на COVID-19, както и за лечението му.