Още тази вечер извънредно в парламента ще отиде външният министър Теодора Генчовска, която да даде повече информация по темата за връчената нота от посланика на Русия у нас. Това сочи информация на бТВ. Външната министърка е отказала да коментира информацията, че посланикът на Руската Федерация Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота, с която иска оттегляне на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства.

Припомняме, че Генчовска беше част от делегацията, която пътува с президента Румен Радев до Мадрид за участие в срещата на върха на НАТО. На летището в София пред журналистите външният министър заяви, че иска първо да се запознае с документите.

По-рано в Народното събрание спешно беше свикан Председателски съвет във връзка с нотата на посолството на Руската федерация от днес. С нея се поставя ултиматум България да оттегли до 12 ч. на 1 юли нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В противен случай ще бъде повдигнат въпроса за закриване на Посолството на Руската федерация в България.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък поиска от председателя на парламента, временно изпълняващият длъжността Мирослав Иванов, да свика извънреден Председателски съвет, на който да се разясни темата относно нотата.

Това, което стана ясно след края на срещата, е, че лидерите на различните парламентарни групи не знаят за тази нота. 

„Ще поискаме информация, ще се осведомим. Ние обсъждахме как да получим тази информация, така че да сме наясно, но това ще се случи в следващите часове, защото и във външно няма в момента титуляр. Ще изчакаме госпожа Генчовска да кацне, тогава ще прецени председателския съвет какъв е най-подходящият формат на реакция. Все пак трябва да знаем, че външната политика не е в правомощията на Народното събрание. Ние на този етап по-скоро искаме да видим какви решения ще вземат в изпълнителната власт“, заяви Христо Иванов, председател на ПГ на „Демократична България“.