Шестима общински съветници в Пловдив ще внесат предложение в Общинския съвет за провеждане на конкурс за директор на ОИ „Старинен Пловдив”.  Предложението ще  бъде внесено от Демократична България и независимите общински съветници Слави Георгиев и Костадин Гаров.

„Кметът трябва да спази Закона за закрила и развитие на културата. Именно този закон предвижда длъжността директор на ОИ „Старинен Пловдив“ да бъде заемана след проведен конкурс.

Нашите конкретни искания са следните:
- Кметът в срок до 30.04.2020г. да стартира процедура по Кодекса на труда за провеждане на конкурс за заемане на длъжността „директор“ на ОИ „Старинен Пловдив“.
- В комисията по допускане до конкурс за длъжността „директор“ на ОИ „Старинен Пловдив“ да бъде включен един общински съветник.

-  В комисията по провеждане на конкурса за длъжността „директор“ на ОИ „Старинен Пловдив“ да бъдат включени трима общински съветници

Припомняме, че Старият Пловдив е обявен за Архитектурно-исторически резерват, през 1979 получава златен европейски медал за опазване паметниците от миналото, а от 2011г. е и в списъка на археологическите резервати.

Към днешна дата общинският институт „Старинен Пловдив“ е една от най-значимите институции в Пловдив, които имат за задача да извършват и управляват дейности по опазване и закрила на движими и недвижими културни ценности. Институтът популяризира  българското духовно и културно - историческо наследство, организира също и осъществява редица културни дейности и прояви. Чрез своите експерти ОИ „Старинен Пловдив“ участва в изготвянето и координацията по изпълнение на стратегията за опазване на културното наследство на територията на общината, координира мероприятия по благоустройство, инфраструктура, озеленяване, чистота, външно колоритно оформление, реклама, сигнализация и маркировка на територията на АИР „Старинен Пловдив“, се казва в съобщението.

Припомняме, че на поста бе назначен тв журналистът Богомил Грозев.