Обединени патриоти и БСП поискаха извънредното положение да се удължи до 30 април, а не до 13 май, както е внесено предложение от здравния министър Кирил Ананиев.

Депутатът от патриотите Александър Сиди заяви, че подкрепят усилията на правителството на тази криза.

„Радваме се, че България е давана за пример. Успяхме да задържим засега тежкото положение, което виждаме в други европейски държави. Мотивите на правителството за това днешно решение обаче са само от една страничка. Липсва ясният анализ, какво прави държавата в една тежка икономическа и социална криза. Не даваме и ясен отговор, защо трябва да го удължим до 13 май”, каза Сиди. Той предложи извънредното положение да се удължи до 30 април, а ако е нужно след това да се събере парламентът и да го удължи. Тогава трябва да се даде и ясен отговор на въпроса и да успокоим обществото, каза още пловдивският депутат.

Председателят на БСП  Корнелия Нинова заяви, че е очаквала днес в Народното събрание да се появи премиерът и целия Министерски съвет.

„Очаквахме да ни информират – какъв резултат са дали мерките, какво трябва да се направи и къде са слабите места. Премиерът пое ангажимент, но уви – поредното неспазено обещание”, каза Нинова. Тя допълни, че е очаквала подробни анализи за състоянието на страната,а не формално предложение.  Нинова даде пример другите държави, които са най-засегнати с колко са удължили извънредното положение – Италия  - 12 април, Франция – 15 април, Гърция – 11 април. БСП също предложи извънредното положение да се удължи до 30 април.

Председателят на ВОЛА Веселин Марешки заяви, че предлага извънредното положение да бъде безсрочно. ДПС пък заяви, че ще подкрепят мерките до 13 май.

Очаквайте подробности!