Новите общински съветници на София ще положат клетва във вторник.  За тогава насрочи първото заседание на столичния парламент областният управител на София Николай Пехливанов. Новоизбрания Столичен общински съвет се събира от 10 ч. в зала "София" на петия етаж в сградата на ул. "Московска" 33.

Дневният ред предвижда приветствие от губернатора Николай Пехливанов, след което председателят на Общинската избирателна комисия в София ще огласи резултатите от местния вот.

След това градските старейшини ще положат клетва, а Грети Стефанова от "Демократична България" като най-възрастен от тях ще открие първото заседание на новоизбрания СОС.

Общият брой на съветниците е 61, като най-голяма е групата на ГЕРБ - 27. БСП е с 15 съветници, обединение "Демократична България" - с 12, ВМРО-БНД - с 4, "Атака" - с 2, и независимият Борис Бонев от "Спаси София". Те могат да сформират политически групи, като минималният им брой трябва да е поне от 5 души.

Чрез тайно гласуване съветниците трябва да изберат новия председател на общинския съвет. Той ще ръководи следващите заседания, като може да упълномощи за това и някой от своите заместници. Техният брой също се приема чрез гласуване от съвета. В досегашния съвет всички политически групи имаха свой зам.-председател.

Възнаграждението на председателя на СОС, който е на трудов договор, не може да е по-висока от 90% от заплатата на кмета на общината, която сега е 2900 лева.