Консервативната опозиционна партия "Нова демокрация" спечели убедителна победа на местните избори в Гърция, като води в повечето региони на страната, включително в Атина и Солун, помитайки управляващите леви от Сириза на премиера Алексис Ципрас, месец преди общите избори.

Кандидатите на Нова демокрация спечелиха 11 от 13-те региона на страната, според предварителните резултати, включително и района Атика, където се намира гръцката столица, информира БГНЕС.

Кандидатът за кмет на "Нова демокрация" Костас Бакояни води в Атина с 65% от гласовете, според предварителните резултати след преброяване в половината от бюлетините.

Опозиционната партия повтори представянето си на европейските избори миналия месец, когато получи 33% от гласовете – с 9 процента повече от управляващата партия "Сириза".

Гласуването в неделя беше втори тур на изборите за кметове на градовете и областни управители.

В първия кръг от общинските и регионалните избори през май, "Нова демокрация" спечели пет от 13-те региона на Гърция, а левицата взе само един.

"Надеждата се е върнала, това е отмъщение ... срещу популизма на Ципрас", пише ежедневникът "Вима".

Ципрас призова избирателите да гласуват за "кметовете на напредъка", обявявайки вотът в неделя за решаващ в изявление пред репортери след гласуването в Кипсели, квартал на работническата класа в Атина.