Корнелия Нинова остава председател на БСП. Конгресът реши дори да не обсъжда оставката й, след като самата тя обяви, че няма официално да я внесе пред конгреса.

Преди две седмици, Нинова декларира, че се оттегля от поста пред пленума на партията. Като причина посочи загубата на евроизборите Днес обаче обяви, че ревизира решението си. Като причина посочи, че ако се оттегли, ще хвърли партията в хаос. Нападна остро съпартийците си и дори нарече 30 от тях “търговци храма”. Без да ги назове поименно. Обявлението на Нинова, че няма реално да депозира оставка беше предшествано от емоционални изказвания и скандали. 

Така конгресът все пак ще вземе решение за стартиране на пряк избор. Той обаче ще се състои пролетта, когато така или иначе мандатът на Нинова изтича.

Тя отправи доста тежки критики към част от съпартийците си.

“Различни политически и икономически лобита задвижиха интереса си за овладяване на БСП. На тези бизнесмени искам да кажа оттук - наиграхте се последната една седмица, затворете си портфейлите. БСП не стока. Ако можете да купите 30 търговци в храма. По-скоро търговците ще напуснат храма отколкото да ви дадем да го превземете отвътре”, заяви Нинова. Веднага след това тя обяви, че предлага точката за оставката й да отпадне, зашото няма реално да я подава, а след това поиска конгреса да реши да се стартира процедура по пряк избор през есента, като тя остане на поста дотогава.

Веднага след изявлението на Нинова Деница Златева подложи на гласуване прекратяване на изказванията и никой не успя да й опонира.

Така на практика Конгресът приключи само минути след това. Валери Жаблянов, който трябваше да представи политическия доклад, се качи на сцената, но залата вече беше полупразна.

“Очевидно това е досадната част на нашия конгрес. Очевидно сме тръгнали в посоката, в която вече са се озовали всички политически партии”, заяви той. Самият Жаблянов беше сочен за един от претендентите за поста на председател.