"От 2017 година досега 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата на Перник, а за вноса на боклуци – 47 пъти. И никой не ни чу. Във всички въпроси, които сме поставяли, сме предлагали какво да се прави“. Това коментира пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В предаването „Неделя 150“ тя обяви, че левицата подготвя законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци, болнични отпадъци, от трети страни в България.

„Борисов превърна страната в сметище за всичките тези години… Когато ти е разрешен вносът, винаги може да се намери и корупционен елемент, да мине през институциите и органите на властта и боклукът да влезе в страната. Но когато има забрана, това е една много тежка мярка. Имаме отговор от министъра, че за пет години са внесени 734 хил. тона от трети страни, не от Европа. От Европа не ги знаем колко са количествата заради свободното движение на стоки“.

По думите на Нинова в Перник има много въпроси за изясняване:

„За десет години цената на водата за хората е увеличена три пъти. Уж с цел инвестиции във водопреносната мрежа. Само че за тези 10 години е сменена 0,5% от водопреносната мрежа и над 60% от водата изтича. Трябва да се носи и политическа, и наказателна отговорност… Къде са парите?!... Водата на България изтича пред очите ни заради безхаберие, некомпетентност и корупция“.

Според лидера на БСП смяната на министри не решава проблемите, „защото политиката продължава, трябва да се промени моделът“.

На въпрос дали ще се кандидатира отново за председател на партията, Нинова отговори:

„Няма да се самокандидатирам. Ще изчакам конференциите и номинациите… Не бих сменила посоката, в която се движим... Винаги бих дала път на умни, кадърни и почтени хора“.