БСП започва усилени разговори за широко ляво обединение, като обща алтернатива на статуквото за управление на България. Това заяви лидерът на Левицата Корнелия Нинова след Националния съвет на партията. 

"На 1 май ще поканим 25 партии в левия спектър, над 20 граждански сдружения, ще направим дискусия за модерна лява политика, за обща алтернатива на статуквото за управление на България и се надяваме да дадем началото на едно широко ляво обединение", посочи Нинова и уточни, че ще предложат подписване на споразумение за взаимни действие за изборите.

"Търсим съюзници и подаваме ръка, ще видим на 1 май какво ще се случи, надяваме се да зарадваме хората с ляво мислене", допълни тя. 

Лидерът на БСП заяви, че са одобрили окончателно платформата си за европейските избори, която е преминала през обсъждане във всички техни структури и е била приета на конференции, а накрая и в Националния съвет. Шест принципа и десет конкретни теми са залегнали в платформата. 

"Равнопоставеност на страните членки, българският национален интерес да е водещ в работата на евродепутатите, да има уважение към културата и традициите на всяка държава, здрав разум във всяка законодателна инициатива, намаляване и опростяване на европейските регулации в помощ на българската икономика, приоритет на социалната политика и ЕС като инструмент на мир и сигурност", изброи принципите тя. 

Сред най-важните национални приоритети, за които конкретно ще се борят евродепутатите от БСП, са: пълноправното влизане в Шенген, връщане на нелегалните мигранти в държавите им на произход;, нов икономически модел и реиндустриализация на ЕС, социалните теми, равенство на земеделските субсидии и преразглеждане на „Зелената сделка”.

Лидерът на БСП посочи, че са приети и критериите и принципите за издигане на кандидатите за депутати в 50-ото НС. „Залагаме на хора с обществен опит и авторитет, високи нравствени качества, на хора с висше образование и експертен опит, които имат желание за работа в екип. Започва кампанията ни за номинация на народни представител. Тя ще завърши с подреждането на листите на Националния ни съвет на 27 април”, допълни тя. 

Днес Националният съвет на БСП проведе редовно заседание, на което ще бяха взети решения за участието на коалиция "БСП за България" в изборите за членове на Европейския парламент и 50-ото Народно събрание на 9 юни.