“Всичко започна, когато в почивните дни, навръх празника на Oсвобождението 3-ти март, под прозорците на един цял квартал съмнителни хора отрязаха 64 здрави дървета в парка от 16 дка зад х-л "Санкт Петербург". Дори след дългите протести и срещи с всякакви институции на локално и национално ниво, проблемът не успя да бъде решен. Институционалният произвол от страна на Община Пловдив подтикна обикновените граждани да се нагърбят с решението на проблемите и да се кандидатират на местните избори“, разказват от Инициативният комитет да спасим парка зад хотел „Санкт Петербург“.

Инициативният комитет за спасяването на парка от застрояване реши да издигна председателя Асен Костов за кандидат за кмет на район „Северен“, наред с още 6 граждани от протеста за кандидати за общински съветници. Те попаднаха,в гражданската квота на листата на "Демократична България".

Трябва да се отчете, че никой от кандидатите, издигнати от протеста не се е занимавал с политика. Основен акцент в политиката на Асен Костов, който е кандидат за кмет на район "Северен" в Пловдив, ще бъде активното гражданско участие в решаването на проблемите и управлението на квартала. Споделя, че ако бъде избран всеки ден ще има приемно време за среща с гражданите, защото осъзнава, че проблемите в квартала трябва да се взимат единствено след широко гражданско обсъждане и консенсус. Самият той никога не е заемал длъжност в администрацията и като един предприемач има визията как да реформира районната администрацията, така че тя да отговаря на нуждите на обикновените граждани и бизнеси. По време на срещите си със всякакви институции и лица, във връзка с протеста срещу застрояването на парка, лично се е убедил, че има огромен проблем с посягането върху междублоковите градинки и паркове и презастрояването. Опитът и знанията, които е натрупал по време на протестите, гарантират, че той може да защити квартала от застрояване, споделя той. Това, което искрено възмущава Асен Костов е занемарената инфраструктура в район "Северен", макар че пловдивчани плащат най-високите данъци в цяла България. Тротоарите са неподвижни, а зелените площи са занемарени. И това са само малка част от проблемите на квартала. Лично ще работи за ремонт на бул. „Марица Север“, тъй като примера  от отсрещната страна на  бул.„Марица“ е виден. На южния бряг гражданите могат да се радват на облагородена зеленина и улична инфраструктура, докато в „Северен“ всичко тъне в разруха. Проблемът с паркирането в Северен е особено осезателен. Това е най-гъсто населеният район в Пловдив, а строителството на сгради с крайно недостатъчни места за паркиране не спира. Нужно е да се преразгледа цялостната визия за строителство и движение в квартала, защото сегашното управление в района работи само на парче. Проблемът с корупцията при изминалите два мандата е явен и той искрено се надява гражданите да са по-бдителни към администрацията. Лично е станал свидетел на множество нарушения на общинската администрация, затова смята, че е дошъл е времето за промяната на управленския модел, именно чрез будното гражданско участие.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!