Отхвърлено бе ветото на президента върху разпоредба от Закона за съдебната власт. За повторното приемане на промените депутати от Народното събрание гласуваха със 149 гласа "за" и 66 "против".

Днешното гласуване на законопроекта премина почти без дебат в пленарната зала. Ветото бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Воля - българските родолюбци",  "Обединени патриоти", както и двама от независимите народни представители. Против гласуваха депутатите от ПГ "БСП за България" и седем от независимите депутати.

Единственото изказване направи депутатът от „БСП за България“ Крум Зарков, който подкрепи президентските мотиви. „След като сам един магистрат е избрал да се кандидатира, да мине през процедура и да бъде избран за член на ВСС, той сам е преценил условията“, аргументира се Зарков, според когото магистратът после трябва да напусне кадровия орган на съдебната власт при същите условия.

Зарков определи бонусите и като „политически мотивирани".

С ветото се оспорва възможността изборните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), след края на мандата им или при предсрочното им прекратяване по основателни причини да получават повишение т.е. да бъдат назначени в съдебната система на длъжност, с една степен по-висока от тази, която са заемали, преди да бъдат избрани във ВСС.