45 435 души са гласували за лидер на БСП. Това са последните отчетени данни до 15 часа. Избирателната активност сред социалистите е 56,1%. Както съобщихме, общият брой на регистрираните членове на партията са 80 901.

Към 11 ч. избирателната активност беше 38,69%, съобщи председателят на Централната комисия по провеждане на избора Емил Войнов. 

„80 901 е окончателната бройка, която имаме по данни от избирателните списъци от Общинските и Районните комисии за провеждане на избора.  Те трябва да заличат починалите и напусналите до изборния ден, може би с малко ще бъде  по-ниско това число. 31 302 социалисти са гласували до 11 часа“, обобщи Войнов. 

Комисията е разгледала около 50 жалби на застъпници на повечето от кандидатите, каза Румяна Сидерова, заместник-председател на комисията по избора. Тя информира, че повечето от нарушенията вече са отстранени. 

Имало е жалби, че някои общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции и така застъпниците по-трудно са ги открили. Нарушението е отстранено на повечето места, обясни Сидерова.

Разгледан е и сигнал за създадената прекалено голяма подвижна секция в район "Приморски" във Варна, в която трябва да гласуват 418 души. Имало е съмнения дали могат да бъдат обиколени всички, не са били уведомени застъпниците. Пратена е втора кутия.

Имало е една жалба за агитационни материали на масата на комисията и те са отстранени.