Корнелия Нинова откри заседанието на Конгреса на БСП. За първи път не председател, а друг ще запознае делегатите с политическия доклад. Това е Валери Жаблянов. Основната задача на Конгреса е обаче да реши дали Нинова са остане лидер. Самият Жаблянов се сочи неофициално за претендент за поста, но отказва коментар. 

На старта на Конгреса група делегати внесоха предложение от дневния ред да отпадне точката за оставката на Корнелия Нинова. Сред тях е новоизбраният евродепутат Петър Витанов. “Разчитаме на мъдростта ма конгреса”, обясни той и отказа да каже дали очаква предложението му да бъде подкрепено. Самият той обясни, че оставката на Нинова е била най-правилното в онзи момент, но преди местните избори не бива партията да тръгва към вот за нов председател.

Вътрешната опозиция също иска смяна на сменения ред, като се вземе решение за избор на нов лидер, който да довърши мандата на Нинова и през пролетта на 2020, когато трябва да има пълен цикъл на отчети и избори, да се проведе пряк избор. Според опозцията юридически няма как Нинова да оттегли оставката си.

“Възможно е Корнелия Нинова да направи опит да оттегли оставката си, което юридически не знам как ще стане", коментира един от претендентите за поста - Красимир Янков.

БСП има нужда от нов стил и метод на управление, каза още той.