Джо Байдън печели вота в щата Уинсконсин, стана ясно през последните минути. Преднината му от по малко от 0.7% пред опонента му Доналд Тръмп му осигурява още 10 елекнторални гласа. Така Байдън печели 248 електорални гласа, а Тръмп - 214. Преброяването на бюлетините е на финал, но все още не е приключило, а на места разликата между двамата кандидати е изключително малка. 

В момента Байдън дава пресконференция в Делауеър.

"Тук управлява народът. Властта не се взима или предоставя. Тя идва от нацията. И само тяхната воля определя кой ще бъде президентът на Щатите", заяви той от трибуната. 

"След тази дълга нощ е ясно, че печелим в достатъчно щати, за да достигнем 270 електорални гласа, необходими, за да спечелим изборите", продължи той. 

Байдън обяви, че повече от 150 000 000 души са гласували по време на тазгодишните избори. 

"Активността на тези избори е най-високата в историята. Това е нещо изключително. И, ако досега сме се съмнявали, че правителството е от и за хората, вече не трябва да имаме такива съмнения. Хората в Америка са будни", коментира той. 

Все пак щабът на Байдън не бърза да се поздрави с победата.

"Не съм тук, за да обявя, че съм спечелил. Тук съм, за да съобщя, когато преброяването приключи. Вярваме, че сме победители", заключи той. 

Междувременно Тръмп заяви в профила си в Туитър, че е бил порязан при преброяването в един от щатите. 

"Постигнахме голяма победа в Пенсилвания, но щатските власти току-що обявиха, че остават милиони бюлетини за броене", написа той. Според официалните данни, той води не само в Пенсилвания, но и в Джорджия и Северна Каролина. 

Припомняме, че по-рано днес от щаба на Тръмп поискаха от съда в Мичиган да преустанови броенето на бюлетини. В момента преднината там е за опонента му.

Тръмп иска от съда в Мичиган да спре незабавно броенето на бюлетинитеДемократите се противопоставиха на искането