Мобилните оператори и доставчиците на интернет вече ще са задължени да предоставят на МВР информация за местоположението на хора, на които е наложена домашна карантина или болнично лечение заради коронавируса. Това ще става чрез идентификаторите им на ползваните клетки от устройствата на техните клиенти или т. нар. трафични данни. Това е последният текст на закона за извънредното положение заради коронавируса, който парламентът прие късно тази вечер. С него се правят промени в Закона за електронните съобщения. От левицата определиха текста като възможнаст за ползване на скъпоструващо СРС, съобщи 24 часа

„Каква е гаранцията, че издирваният няма да си остави телефона в болницата или вкъщи?“, попита от трибуната Иван Иванов от БСП. Валери Жаблянов пък определи закона като антиконституционен. „С какъв аргумент дирекциите на МВР ще събират тази лична информация? Кой предава списъка с граждани под карантина? Кой преценява тези списъци? Г-н Лазаров, станете и оттеглете текста“, призова Жаблянов от трибуната, като се обърна към вносителя на предложението Димитър Лазаров от ГЕРБ. След като многократно беше призован да вземе отношение, по спора се изказа и правосъдният министър Данаил Кирилов, който подкрепи спорната точка, като обясни, че вече редица съседки са въвели същия закон. „За разлика от мнозина от вас не твърдя, че съм специалист по СРС. Подкрепям предожението на г-н Лазаров, споделям и вашите притеснения“, обърна се той към опозицията.

„Макар това действие по моите представи за СРС да не е разузнавателно средство, то представлява информация, която касае локацията и предвижването на граждани. Да, телефоните могат да бъдат оставени. Текстът касае извънредни обстоятелства. Не мога да бъда категоричен, но не виждам съществена заплаха за личността. Някои парламенти в съседни държави приеха този закон миналата седмица“, каза правосъдният министър Кирилов. След разправията и две прекъсвания текстът бе дописан по настояване на БСП. Така разрешението МВР да следи хората в карантина ще важи само до отпадане на необходимостта за прилагане на задължителните изолация и болнично лечение на лицата под карантина.

Заседанието по закона за извънредните мерки продължи над 12 часа с бурни скандали. Най-голям спор предизвика предложението на управляващите военните да могат да контролират движението в страната, отделни региони и КПП-та, да спират движението на лица и превозни средства, докато не дойде полиция, както и да извършват проверки за самоличност. При абсолютна необходимост и с решение на правителството военните ще могат да прилагат и сила срещу нарушаващите епидемиологичните мерки, но това трябва да е само при абсолютна необходимост, се посочва още в закона. Всичко това обаче ще се случва само с решение на Министерския съвет. Започва да ми мирише на режим на пълномощията, вървите към разпускане на парламента, обвини управляващите Иван Иванов от БСП. Какво значи това – ще изкараме Първа Стрямска бригада с танковете да спира нарушителите на карантината ли?, попита колегата му Таско Ерменков и обясни, че мерките са подходящи при терористична заплаха, но не и при здравна карантина. Ами ако утре всички тук сме болни и Народното събрание не може да се събере, за да приеме подобни мерки, а те са наложителни, попита Искрен Веселинов от ОП. Въоръжените сили и органите на МВР отдавна тренират и знаят как да се справят в извънредна ситуация, каквато вече обявихме, сега само конретизираме какво точно може да прави армията, обясни Христо Гаджев от ГЕРБ.

„Никъде не се споменава в закона, че могат да се използват танкове, бетеери, ескадрони, конници. Не се обявява мобилизация. Обстановката се променя с всеки ден. Не знаем какво ще е утре“, включи се и Димитър Лазаров и успокои, че военните ще се включват в извънредните действия, само ако се наложи.

След обявяването на извънредното положение изпаднахте в хаос, обърна се към ГЕРБ соцлидерката Корнелия Нинова и критикува, че в закона не се предлагат адекватни социални мерки за безработните и семействата, които стоят вкъщи. Според Йордан Цонев от ДПС пък социално-икономическите мерки за страната не трябва да се гласуват днес, а след седмица, когато са направени редица анализи как ще се отрази епидемията на икономиката ни. По негови изчисления на база европейски изследвания ще има 10% спад на БВП и ще е не с 3 млрд. лв, а с 5 млрд. Като много навременни и по-добри от западните европейски страни оцени мерките, в България обаче Тома Биков от ГЕРБ.

„Намираме се в криза и никой не може да каже колко тежка ще бъде. Определени мерки трябва да бъдат въведени веднага. От тази криза всички ще губят. Не знам колко. Всички сме еднакви пред този вирус и няма значение кой е от БСП и кой от ГЕРБ. Държави които са били за пример пред нас се провалиха в тази криза. Политици, за които смятахме, че са далеч по-умни от нас, се провалиха“, каза Биков и допусна, че следващата седмица ще трябва да се гласуват нови добавки към извънредния закон. Партиите използваха извънредното положение, за да удължат с 1 г. срока, в който трябва да върнат задълженията си към държавата от надвзети партийни субсидии. Така вместо до края на тази година, те ще се издължават до 31 декември 2021 г. Те обаче ще получат първата част от субсидията си за тази година до края на юни, а не както е по закон - до края на март.

Със закона депутатите дадоха права на министъра на здравеопазването да въвежда други временни мерки и ограничения по време на извънредното положение. Разписана бе и въведената вече онлайн форма на обучение на учениците.

Ето какви промени още приеха депутатите в извънредното законодателство:

- Работодателите могат да възлагат надомна работа или такава от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие и имат право да ги карат да излизат в платен отпуск – до половината от годишния му размер, отново без съгласието им. В Кодекса на труда обаче бе записано, че когато предприятието спре работа, може да бъдат пускани принудително и в неплатен отпуск, ако са изчерпали вече платения.

- Държавата ще плаща до три месеца по 60% от заплатите на тези, които са заплашени от съкращение от работа заради икономическите последици от коронавируса. - С 20 дни се удължава срокът за плащане на сметките на електрическа енергия. Спират се и плановите ремонти. Ще се правят само такива при авария.

- Аптеките може да отпускат лекарства само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта до два месеца след отмяната на извънредното положение.

- Месечни помощи ще се дават и без да се спазват изискванията за посещения на детска градина и училища, както и за полагане на общественополезен труд от безработни. Последният ще се полага по преценка на кметовете само във връзка с необходимостта от осъществяване на дезинфекция.

- Удължават се служебно с 1 месец от отмяната на извънредното положение всички срокове за получаване на месечни семейни помощи.

- Заявления, жалби и документи за парични обезщетения, помощи и пенсии ще могат да се подават по електронен път и по пощата. Както и документите за изготвяне на индивидуалната оценка по Закона за хората с увреждания.

- Експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК се удължават до 2 месеца след края на извънредното положение. Със същия срок се удължават и протоколите за скъпоструващите лекарства.

- Пенсиите ще се преизчисляват служебно.

- С 6 месеца се удължава срокът на личните документи, които изтичат в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г.

- Забранява се паралелният износ на лекарства. Глобата за нарушителите ще е от 10 до 20 хил. лв. и имуществена санкция от 50 до 100 хил. лв.

- Глоба от 5 до 10 хил. лв. за всеки, който продаде стока на цена над определената или преди да е утвърдена по установения ред, или получи за услуга възнаграждение, по-голямо от законно допустимото.

- Спират се всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители. След отмяната на извънредното положение те се насрочват отново, като не се дължат такси и разноски.

- Не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица. Изключение ще има само при задължения за издръжки и за вземания за трудови възнаграждения.

- Няма да има наказателни лихви и неустойки за забава на плащания на задължения на частноправни субекти. Няма да има и предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

- Нотариалните производства се ограничават до неотложни такива, но само при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Дежурни нотариуси ще има поне по един на 50 хил. жители за съответния район.

- Спират се процесуалните срокове за съдебни, арбитражни и изпълнителни производства. Изключение правят само сроковете по наказателни производства за налагане на мерки за налагане на принуда и по закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

- Няма да текат давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, с изключение сроковете на НК и закона за административните нарушения и наказания. Не текат и сроковете за изпълнения на указания, дадени от административен орган, с изключение на тези по европейските фондове.

- Спират се и сроковете за подаване и проверка на декларации по закона за противодействие на корупцията, както и работата по сигнали за установяване на конфликт на интереси. Няма да се образуват производства по отнемане на незаконно придобито имущество, нито дела за отнемане на такова от комисията „Антикорупция“.

- С един месец от отмяната на извънредното положение се удължават сроковете, които са свързани с изпълнение на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти, както и действието на административни актове, което е ограничено със срок и изтича по време на извънредното положение.

- Управляващите органи на средствата от еврофондовете имат право да изменят едностранно договори за безвъзмездна финансова помощ съобразно необходимостта от мерки при криза, включително да увеличават размера на помощта, както и да отпускат такава при опростени правила.

- С 2 месеца се удължават сроковете за търговия с оръжие, боеприпаси и взривни вещества, които изтичат по време на извънредното положение. - От 50 до 500 лв. глоба за контактните лица на болен, които откажат изследване. При отказ да се явят доброволно на тест, ще бъдат принудително заведени от МВР.

- 5000 лв. ще е глобата за болните и контактните лица, които доказано са заразени, и откажат да се изолират или лекуват. - Глоба от 5000 лв. ще има за лица, които нарушават актовете на здравния министър и директора на РЗИ.

- Здравният министър ще може да издава заповеди за карантина на всички лица, които са болни и представляват заплаха за другите, както и на контактни лица и такива, дошли от чужбина. Изолацията и лечение на болните в домашни условия ще става само след преценка на лекуващия лекар, епидемиолог или специалист по инфекциозни болести.

- Затвор до 3 г. и глоба от 1000 до 50 хил. лв. за този, който предава неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, както и за фалшиви новини за заразна болест.

- Няма да се правят обществени поръчки при закупуване на хигиенни материали, медицински изделия и лични предпазни средства, необходими за обезпечаване на противоепидемичните мерки, както и за закупуването на медицински изделия и апаратура и възлагане на дейности по обезвреждане на пестициди и болнични отпадъци.

- В случаите на извънредно положение частни предпазни средства и медицински изделия и апаратура може да се прехвърлят за временно безвъзмездно ползване на лечебни заведения с акт на здравния министър.

- Въведените ограничения за полагане на извънреден труд няма да важат за служителите с намалено работно време, които подпомагат оказването на медицинска помощ. 

- Чужденците, чието разрешително за пребиваване у нас изтича, ще могат да подадат заявление за възстановяването му до 14 дни след прекратяване на извънредното положение.

- С промени в Закона за вероизповеданията за държавните субсидии, които получават, се премахва изрично записаното име на Главното мюфтийство и се записва само мюсюлманското изповедание. Причината - в съдебната регистрация му не присъствали думите "Главно мюфтийс.

Парламентът прие мерки за ограничаване спекулата с цените при извънредното положениеЕто какви ще са санкциите