„Лимитът на дълга до 10 млрд. лева ще бъде горещият картоф, който ще прехвърля от ръка на ръка БСП. Останалите парламентарни групи ни увериха, че ще подкрепят предложението за актуализацията на бюджета. БСП няма да пропусне да използва темата за своята политическа пропаганда“, това коментира Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента. Според нея трябва да има буфери и възможност за гъвкаво реагиране.

„Анализаторите в Министерството на финансите са предвидили намаление в БВП спрямо този през 2019 година с 3%. Те считат това за песимистичен сценарий, но мисля, че може да има и по-песимистичен сценарий. Нямаме параметрите на кризата като времево и като изражение на икономическите последици. Дори и при този сценарий това означава спад в приходната част към бюджета от 2,4 млрд. лева“, уточни тя пред БНР.

Стоянова коментира, че мярката 60/40 е полезна за компании, които не са ликвидирали дейността си или не планират да направят това в предстоящите месеци, а ще бъде в намален размер през периода на кризата, както и компании, които въпреки че ще прекъснат работа временно, ще искат да запазят своите специалисти, но „всяка компания ще прецени кое е най-доброто за нея и за хората, които работят в нея... Вероятно тези 1 млрд. лева, които сме заделили няма да стигнат, ако кризата продължи, и ще трябва да трансферираме още пари“.

Менда Стоянова подчерта, че се дава гъвкавост на правителството да вземе от вътрешните и външните пазари сума пари, която може да се харчи след решение на Народното събрание и с корекция в държавния бюджет: „Идеята е разходите да са от преструктуриране на вече планирани такива, които могат да бъдат отложени във времето“.