Премиерът Бойко Борисов успя да разговаря с руския си колега Дмитрий Медведев в кулоарите на Първия Каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан. 

Очакваше се двамата да обсъдят доставките до бъдещия хъб "Балкан" у нас на каспийски газ, но след срещата не беш казано нищо конкретно по въпроса. 

"Необходимо е да бъдат обсъдени възможностите, които се разкриват пред Русия и България, ако бъдат съчетани потенциалите на Черноморския и на Каспийския регион", заяви Медведев.

 "Посещението ви тук, в Каспийския регион, доказва онова, за което разговаряхме с вас днес, че може да се опитаме да съвместим и черноморското измерение, и каспийското измерение, особено ако това носи дивиденти на държавите и народите в нашите страни", каза още руският премиер.

От своя страна Борисов отбеляза, че регионът "разполага с огромни възможности" и България, разположена от другата страна на Черно море, е "един вид вход към европейския континент".

"Трябва да се има предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилните комуникации, морският транспорт, хъбовете, каквито има и в България, и в Русия северно от този регион, предполагат огромни възможности", каза българският министър-председател.

Черно море "трябва да си остане море на мира, търговията, туризма, транспортните връзки", осигурявани от фериботи, яхти и газопроводи, повтори любимата си теза Борисов.