Ако се разболеем, лекарите могат да ни помогнат, ваксините могат да ни помогнат. Но се умира не само от болести, умира се и от корупция.

Корупцията убива, ние, хората, сме вълшебното хапче срещу нея

Ако не вярвате, припомнете си хората, които загинаха на шосето за Своге, защото имаше тебешир в асфалта. Припомнете си момчето, което умря, след като стъпи в шахта в София. Ние сме ваксината срещу това. Сами трябва да изгоним мутрите, да преборим корупцията, олигарсите, едноличната власт. Сами- като гласуваме на изборите и лично застанем срещу тях.  Аз лично имам недовършена работа- исках от трибуната на Народното събрание операция „Чисти ръце“ още през 2008-ма и какво от това, силата на парите се оказа по- примамлива. Никой не започна тази битка, тогава бяхме прекалено малко. Сега всички виждат икономика в реанимация, аналоговата ни администрация, кражбата на милиарди, хаоса в здравеопазването, свободата на словото. Това са щетите върху България,  от онази битка, която предложих и не проведохме. Търпим ги всеки ден и във всяка сфера.  Когато суверенът излезе на улицата, както стана миналото лято, значи демокрацията е напуснала залата на парламента. Ако тя не се случва вътре, случва се вън на мегдана. Ако тези хора бяха представени в парламента, битката можеше да е вътре. Но битка нямаше. Имаше гумен печат и някакъв човек не ходеше в Народното събрание. Превърнахме се във феодална монархия. Оттук тръгва промяната във всичко, това е ключовата основна цел. Един месец ви обещават всякакви неща- по- високи заплати, реформи, но нищо не може да се случи, ако не се започне с това.

Икономика в спешен порядък за малкия бизнес

Голямата цел е да си върнем демокрацията от мутрите, но много спешно в условията на световната пандемия, трябва да приложим икономика в спешен порядък, защото няма как да издържи една страна без нея- подобно на болен в интензивното без кислород. Веднага трябва да се стартират преговори за правосъдна реформа, да се приключи с черната каса, интерпарламентарна група да започне подготовка на справедлив избирателен закон, за да приключим с кошмара, който ни предстои. Но с опита си на човек, специализирал в Япония и САЩ, прекрасно знам, че започваме първо с икономика, за да помогнем на джоба на хората. И успоредно с това с останалите проблеми, за да спрем да се краде и да върнем нормалността, да прекратим натиска върху фирмите, да накараме администрацията да върши истинската си мисия, а не да е бухалка на властта. В България да успяват не тези, които са на власт, а тези, които работят по- добре, талантливите.

Най-тежко понасят кризата хората с малкия бизнес. Те имат най- голяма нужда от икономика в спешен порядък. Ние предлагаме четворно намаляване на патентния данък веднага. Отмяна на данък „ Уикенд“ още в края на април. Намаляване на данък печалба за ЕК от 15 на 10%. Вдигане на прага за ДДС регистрация от 50 000 на 200 000 лв. Еднократна помощ от 3 000 лв на всички малки фирми, които досега не са получили нищо по мерките. Да се спре действието на Наредба 18. Да се отмени веднага данъкът върху реинвестираната печалба. Имаме и други предложения, но изброените дотук ще дадат поне малко кислород на малките фирми и ще предотвратят фалитите. За всичко това има пари- кражбите на държавни средства са на стойност 10 милиарда на година!

Бизнес на произвола на съдбата

Бизнесът на мнозина е оставен на произвола на съдбата. Няма реални мерки за занаятчиите, за хората със свободни професии, мерките за малкия и среден бизнес са забавени. Ние продължаваме да усвояваме най- ниски нива от ЕС, защото властта е некадърна и краде. В момента ситуацията е такава, че оттам ни дават, но ние не знаем как да вземаме. Не подаваме проекти, които предварително не са нагласени за някого. В същото време в държавните фирми, в държавните болници панически вървят конкурси, за да не бъдат уволнени при смяна на властта. Спасяват си калинките, защото знаят, че промяната идва. Умишлено плашат държавната и общинските администрации, че всички ще бъдат изгонени. Това е лъжа, няма значение кой ги е назначил, ако са кадърни хора, те ще продължават да работят. Ние искаме да работим с най- добрите, а те не са само сред нас. Но когато става дума за калинки и крадци, това е друго. Вижте им службите- продънени от изтичане на лични данни, пробиви в ЦИК, Здравна каса. Министерството на отбраната тъпкано с шпиони. Това е пробита държава. Когато веднъж си купил някого, винаги може да го купи и някой друг. Станахме държава на източените язовири, държава на подпалените паметници на културата, на фекалиите във Варненския залив, на боклуците на италианската мафия.

Не искам кметове на верижка към изпълнителната власт

Парите са на изпълнителната власт, проблемите- на кметовете по места. Аз не искам кметове на верижка и на колене пред която и да е изпълнителна власт, както е кметът на Пловдив, а и навсякъде. Ние имаме централизиране на парите и децентрализиране на проблемите. Пловдив е изключително горд град и не може да бъде наведен на коя да е власт. Дори и да е част от нея. Не може някой да идва и да подхвърля заграбените, изработените на територията на града пари. Не може някой да влачи пловдивчани по асфалта и да е невинен. Искам смяна на философията на данъчната политика и макар да знам, че няма да е лесно, ще се изправя срещу голяма част от бивши, настоящи и бъдещи управляващи. Искам да се възстановят на общините поне 5% от ДДС, който се генерира в тях, за да се изправи гръбнакът на местната власт и тя реално да работи за хората, да отговори на икономическото развитие на регионите и да създава добра среда. За какъв успех на Борисовата икономика говорим, когато с просто око се виждат затворените магазини- един от четири в центъра на Пловдив и всеки трети в кварталите. Това е успехът. В държава, в която политиците са богати от политика, мафията е силна, а икономиката е слаба, хората са бедни и отчаяни. Парадоксът Борисов представлява феноменално поведение на част от хората, които губят инстинкта си за самосъхранение,  за да демонстрират презрение, неподчинение към това правителство и тотална загуба на доверие към институциите. Това се случва.

Има от какво да ги е страх

В огромната си част обществените поръчки при тази власт са наредени. Най- малкото аз имам право да проверя това. Знам го и искам проверка. Била съм в Бюджетна комисия на Народното събрание, в Икономическа комисия на Европейския парламент и знам как да проверявам. Не съм книжен плъх, затова ги е страх от мен, аз идвам от реалния бизнес. И не мога да не се съглася с тях, има от какво да ги е страх. Да припомня консултантския договор за Белене, фургоните от наводнения, газовия договор...списъкът е дълъг. Това трябва да спре и затова най- важното сега е да се гласува на 4 април.

Ако искате да ме назначите да бъде вашия народен представител, дори и да не ме харесвате, но знаейки, че ще си свърша работата, то можете да го направите за Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.  С 18 в бюлетината и за мен персонално с преференция 102. Аз предпочитам да не мия очите Ви от лютивия спрей на полицията, а да ви гледам спокойно в очите!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!