На този етап това, което е важно, е да продължим да бъдем съгласни върху принципите, механизма, приоритетите и след това да стигнем до персоналния състав на правителството, заяви вицепремиерът Мария Габриел в отговор на въпрос по време на отчета на правителството за изминалите девет месеца от неговото управление, цитирана от БТА.

За нас е важно да бъде отчетено свършеното, да имаме голяма яснота къде има забавяне и какви са причините, да идентифицираме начините да се ускори процесът, заяви Габриел. Съответно с тази рамка да отидем на преговори, добави тя и подчерта, че следващите два дни ще бъдат ключови за преговорите.

Ще остана вярна на правилото "мълчанието е злато", заяви Мария Габриел. "За да си дадем шанс и преговорите да протекат в детайл със солидна основа и посока, означава да говорим по-малко и когато има нещо, то да бъде споделено пред всички", заяви тя.

Обединените усилия раждат по-устойчиви резултати, а откритият диалог е най-доброто за преодоляване на различията, коментира Габриел.

"Преди 9 месеца направихме труден, но изключително важен избор. Политическите партии, подкрепящи правителството, успяха да смекчат противоречията и откритото недоверие помежду си", каза тя. По думите ѝ те са подкрепили кабинет, изглеждащ невъзможен в очите на мнозина в името на стабилността на страната.

"Демонстрирано бе лидерство, далновидност и умения за поемане на отговорност", посочи Мария Габриел. Според нея този избор е дал шанс на България да сложи край на политическата нестабилност, за да не се окаже страната отново в подготовка на поредните предсрочни парламентарни избори. Мария Габриел отбеляза, че е важно да си припомняме тези обстоятелства. "Защото видяхме колко много можем да постигнем, дори само за няколко месеца, ако обединим усилията в името на спокойствието и благото на хората", каза вицепремиерът.

Тя благодари на премиера Денков за съвместната работа и конструктивния тон, който са успели да запазят. Това ни позволи неведнъж да продължим, въпреки трудностите, и да покажем, че изпитанията ни правят само по-силни и оставаме заедно, каза Габриел.

Тя коментира момента на споделяне на отчета за дейността на правителството, като каза, че трябва да е ясно, че няма закъснение в неговото представяне. „Напротив, смятам, че задълбоченият анализ изисква време и най-вече данни, цифри, факти, аргументи“, подчерта Габриел. Тя добави, че в разговорите през последните седмици е имало колеги, които са индикирали, че някои от включените в управленската програма мерки, ще бъдат изпълнени до средата или до края на февруари. В този смисъл вицепремиерът каза, че за нея е било важно "да не се избързва с оценки, които нямаше да дадат един неутрален, обективен и отдаващ заслуженото на всеки анализ". Вицепремиерът каза, че всички заедно могат да направят така, че ритъмът на работа да се ускори. Управленската програма е изготвена така, че да отговори на очакванията на хората към правителството, които са добре известни. Очакванията на Габриел са за ускорен напредък на набелязаните приоритети.

Мария Габриел припомни, че през февруари е провела поредица от срещи с министрите, като с всеки са поставени по три задачи – да се посочат мерките в управленската програма, които няма да бъдат изпълнени в срок и причините за това, всеки министър да определи водещи за него два приоритета, които са стратегически за България и всеки да посочи две краткосрочни мерки, които директно да бъдат насочени към по-добър живот на гражданите.

Вицепремиерът Габриел открои основните приоритети, по които е работила като вицепремиер и министър на външните работи.

Като вицепремиер тя каза, че е координирала дейността на четири агенции, председателствала е девет съвета, две национални комисии и един комитет. Тя подчерта в работата си напредъка в борбата с трафика на хора, както и превенцията и защитата от домашно насилие. Габриел отдаде заслуженото на всички, които са допринесли по тези две теми.