Електронни референдуми по важните теми за София, безплатен "бял билет" в дните с най-замърсен въздух и гарантирано място в яслите и забавачките за всички невръстни столичани. Това са част от акцентите в управленската програма на кандидата за столичен кмет Мая Манолова, които тя представи днес. Преди това Манолова обясни, че три случки от битието й на омбудсман я убедили да се включи в местните избори.

"Калоян и Мария ме потърсиха преди една година. Тя е със 100% степен на увреждания, той е шофьор. Дълги години опитвали да си преустроят жилището, така че Мария спокойно да може да се движи с инвалидната си количка в дома им.

Искали да спазват правилата, да си извадят разрешителните, да следват процедурите. И така няколко години. Обърнах се към Общината и оттам ми казаха: "Има процедури. Вие не отговаряте за това!"

Същия отговор Мая Манолова е получила и в още два случая - с останалата без подслон самотна майка Йоана, както и със собственик на магазин, който бил изправен пред фалит заради продължителен ремонт на улицата.

"От тези още много подобни истории разбрах, че хората очакват от мен да отговарям. И осъзнах, че аз искам да отговарям. За да съм полезна. За да им решавам проблемите. Днес аз ще дам моите отговори и ден след ден в кампанията ще направя всичко по силите си да убедя софиянци да ме подкрепят и заедно да превърнем София не просто в град на икономическите възможности, политически и културен център, а в истинска европейска столица - удобно място за работа, за живот и почивка, умен град, почтен град, зелен и красив град, град без периферия, град на младостта, с енергия и перспектива", заяви Манолова.

След това тя пристъпи към програмата, с която възнамерява да осъществи идеите си.

 На събитието в зала "Оборище" днес тя посочи, че е обособила 5 управленски стълба - "София - светла, умна и почтена", "София - чиста, уютна и зелена", "София - удобна и подредена", "София - с грижа за гражданите" и "София - привлекателна и заможна". Планът съдържа общо над 340 мерки, които дават решения на повече от 190 проблеми.

Манолова  обяви, че ще направи всичко възможно, за да може, без да бяга от личната си отговорност, да позволи на граждани да участват в управлението на София. За целта ще бъдат въведени електронни референдуми, базирани на блокчейн технология.

"Блокчейн е не просто най-сигурната технология, а е и най-ефективната антикорупционна мярка, защото не допуска вмешателство и гарантира истинност на резултата", аргументира се Манолова.

Тя възнамерява да дигитализира 90% от услугите в Общината, в това число и обществените поръчки. Така, по думите й, "всеки документ ще може да се изпраща и получава с клик, вместо в плик".

"Крайно време е да сложим точка на унизителното висене на гишета", заяви Манолова и обясни, че гражданите ще бъдат обслужвани "на едно гише, което всеки ще може да носи в джоба си и да следи във всеки момент къде се намира преписката му и кой служител я бави".

Манолова обяви, че си поставя амбициозната задача да спре източването на общинските дружества.

"Например, към днешна дата "Топлофикация" дължи над 800 млн. лв., а натрупаната загуба е 590 млн. лв. Затова ще започнем незабавни ревизия на всички общински фирми. Столичната община и кметът ще имат активна позиция по проблемите, които "Топлофикация" създава на гражданите - надути и неразбираеми сметки, до 50% сградна инсталация, съдебни процеси, с разноски, ограбващи гражданите. Ще прекратя практиката Столична община да си събира вземанията от граждани през ЧСИ, които сериозно натоварват задълженията. Аз отговарям!", заяви с патос Манолова.

Тя напомни, че  София е един от най-замърсените градове в България и Европа. Според нея днес столицата ни диша трудно заради трите "К" - коли, кал и комини. Върху тези данни са базирани и планираните от нея мерки.

В дни с голямо замърсяване ще бъде ограничен достъпът на най-замърсяващите автомобили до критичните зони. Ще бъде въведен "бял билет" - напълно безплатно пътуване в градския транспорт в опасните дни.

"Такъв до момента не е въвеждан. А зелен билет за 1 лев Столична община въведе само два пъти за последните 4 години", поясни Мая Манолова.

Ще бъдат завишени контролът и санкциите срещу горенето на отпадъци, планира се и подменяна на печки на твърдо гориво с незамърсяващи уреди. Екипът на Манолова ще настояваме енергийните помощи да се предоставят единствено за отопление с ток, парно или газ.

"Ще мием улиците не веднъж годишно, преди избори, а редовно - както е записано в договорите на сметопочистващите фирми - поне 12 пъти годишно. И не само централните, но и кварталните улици", обеща Манолова и добави: "Ще разположим станциите за измерване на чистотата на въздуха заедно с гражданите - на критичните места, а не в парковете. А данните ще се публикуват в реално време."

Заявеното намерение за създаване на нови 11 парка Мая Манолова и екипът й ще осъществят, започвайки със съхраняване и възстановяване на "зелените клинове", които осигуряват свеж въздух от планината.

"Днес Витоша само визуално изглежда близо до София. В делнични дни гражданите практически нямат достъп до нея. Ще осигурим автобуси всеки ден, ще възстановим лифтовете в съществуващите трасета, ще я превърнем отново в място за отдих и спорт", каза Мая Манолова и добави, че планира възстановяването и на къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина - "в съществуващите параметри с възможност за достъп на всички столичани".

Сметосъбирането и обработката на боклука в София са друга основна задача пред нея.

"Днес са най-скъпата услуга -170 млн. лв. годишно. Всеки четвърти лев от данъците на столичани отива за боклука. Чиста ли е София за тези пари? Доволни ли са гражданите? Някой попита ли ги? Не! Столична община обяви предизборно обществена поръчка за 500 млн. лв. за следващите 5 години. И както се видя - ще чистят същите фирми, които чистиха и досега. Така че трябва да съобразим програмата си с този факт", смята Манолова.

Тя ще предприеме единствения възможен ход при описаната от нея ситуация - публично обявяване на договорите, контрол и драконовски санкции.

"Потъването на парите на софиянци продължава и в завода за боклук. Скъпото гориво, което се произвежда там - РДФ - се загробва в сметището в Долни Богров. Транспортът и изгарянето му през следващите години, според предизборната поръчка на общината, ще струва 20 млн. лв. годишно. Толкова ще струва и годишната издръжка на инсталацията за горене на боклука, ако бъде изградена + още 310 млн лв. за нейното изграждане", добави Манолова и обяви, че съдбата на инсталацията ще бъде решена от столичани на местен референдум.

Една от най-важни задачи пред екипа на Мая Манолова ще бъде борбата с презастрояването. Междублоковите пространства, детски площадка и паркове ще бъдат превърнати в защитени от багери зони. Собствениците на тези имоти ще бъдат обезщетявани и освобождавани от такса смет за терени за озеленяване.

Ще се акцентира върху северната част на София. Идеята е тя да бъде превърната в привлекателна зона за нискоетажни сгради и еднофамилни къщи. Общината ще изгради инфраструктура и ще осигури транспортни връзки за северния град, разположен между полите на Стара планина и Северната тангента. Център на този нов квартал ще бъде на терена на летището в Доброславци.

Ключово е намерението инвестициите да бъдат насочвани не само към центъра на столицата, а и към зони като "Люлин", "Младост", "Панчарево". Във всеки голям квартал трябва да има културен център, спортна зала, училища и достатъчно детски градини и площадки.

Ремонтните дейности ще бъдат насочени към изграждане на канализация и тротоари в София.

"Ще спрем практиката ремонт на ремонта. Гражданите ще могат да проследяват на сайта на Общината кой прави ремонта, какъв е неговият срок и за колко пари. Ще изготвим и цялостна програма за изграждане на важните транспортни връзки - на бул. "Тодор Каблешков" до бул. "Симеоновско шосе", разширението на Околовръстния път, булевардите към Северната скоростна тангента", обясни Мая Манолова

Облекчаването на трафика ще мине през допълнителни инвестиции в градския транспорт, който да поеме придвижването на все повече столичани.

"Продължаваме развитието на метросистемата с три продължения - от Орлов мост до зала "Арена Армеец", от Бизнес парка до Околовръстното шосе за връзка с Лифта на Симеоново и от Метростанция "Люлин" до Околовръстния път", посочи Мая Манолова.

Другите важни задачи са 5 нови трамвайни трасета и 5 буферни паркинга, свободно от автомобили движение по трасетата на градския транспорт - с бусленти и автономни трамвайни трасета, довеждащи връзки от кварталите до метрото и премахване на привилегиите за безплатно паркиране в Синя и Зелена зона на висши общински служители.

"Кметът и общинските служители ще ползваме градския транспорт", обеща Мая Манолова.

Детска ясла и градина за всяко дете до края на мандата. Развитие на качеството и стандарта на обучение в общинските училища. Бърз и безплатен интернет в училищата, парковете и туристическите обекти в града. Изграждане и реновиране на спортната база в училищата. Възстановяване на лекарските и стоматологични кабинети в общинските училища.

"В рамките на следващия мандат няма да увеличаваме данъците. Публично и прозрачно ще харчим парите на софиянци. В реално време всеки ще може да следи правените разходи. Ще подобряваме бизнес-климата чрез дигитализация на общинските услуги и намаляването на разрешителните и регистрационни режими. Ще осигурим бърза писта за стартъпи - до пет дни ще е възможно да се регистрира бизнес. Общински център ще консултира финансово и юридически млади предприемачи", обяви Мая Манолова.