Гражданите на Литва са призовани от властите да си носят собствени писалки, като гласуват днес на парламентарните избори, възприемани като вот на доверие за премиера Саулюс Сквернелис за справянето с коронавирусната криза, предава Ройтерс.

Центристката партия "Литовски съюз на селяните и зелените" на Сквернелис, която е водеща в правителствената коалиция, е с близки прогнозни резултати според социологическите проучвания с дясноцентристкия Съюз "Отечество" - Литовски християндемократи, чиито корени са в антисъветското движение за независимост от 80-те години. При очаквана подкрепа за двете партии по около 15 на сто и още 15 други партии в изборните бюлетини е неизбежно образуването на управляваща коалиция след изборите, отбелязва БТА.

През седмицата имаше предварително гласуване на избирателни пунктове на открито и на гишета без напускане на автомобила. Екипи в предпазни облекла посетиха 32 хиляди гласоподаватели, самоизолирани у дома, за да пуснат бюлетините си.

Досега в Литва с население под 3 милиона са регистрирани 8714 случая с коронавирус, вкл. рекордните 205 от събота, и 103 починали.

Съгласно литовската смесена изборна система около половината от мандатите в 141-местния Сейм ще бъдат избрани днес по пропорционални листи. За останалите места ще се гласува мажоритарно, като евентуалните балотажи са насрочени за 25 октомври.