Листата на ГЕРБ остава без промяна за евровота остава без промяна, показва първоначална справка на TrafficNews в протоколите на РИК. Нито един от кандидатите не е събрал необходимите преференции, за да размести листата. Най-много персонален вот има за водача Мария Габриел. Тя събира над 78 000. Седмата в листата Лиляна Павлова събира над 25 хиляди преференциални гласа. Това обаче не й стига, за да мине по-напред, тъй като преференциалният праг при резултата на ГЕРБ е около 29 000.

По последните данни на социолозите ГЕРБ ще вкарат 6 евродепутати и тези 4000 гласа разлика вероятно ще струват на Павлова мястото в Брюксел. Така шестият в листата – Александър Йорданов от СДС, запазва позиции, макар че е извоювал малко над 12 000 преференции.

Добро представяне правият и осмият Емил Радев и деветата Ивелина Василева. Бившата министърка на околната среда и водите успява да извоюва над 6800 гласа само от родния си Бургас, но общо за цялата страна успява да се пребори за около 10 000. Приблизително толкова събира и досегашния евродепутат Радев.

Така поне по предварителните данни преференциите не предизвикват разместване в листата на ГЕРБ. С мандати могат да се поздравят Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов. Седмият за ГЕРБ – за Павлова, засега виси, но по-скоро ще бъде разпределен като втори на ВМРО.

Снимка: БГНЕС