И днес продължават консултациите при президента Румен Радев преди държавният глава да връчи първия мандат за съставяне на правителство. В остра престрелка заради недопуснатия референдум на "Възраждане" за запазване на българския лев влязоха Костадин Костадинов и президента Румен Радев.

Това се случи по време на първата от консултациите при държавния глава днес. 

Вие се позиционирахте като опозиция, обществото ни е наясно с критиките ви към властта, но в момента 49-ото НС се опитва да избере ново правителство. Как оценявате усилията и какъв е шансът да се сформира правителство, дори по-добро от това, което е в момента, попита Радев. 

Винаги сме готови да предложим вариант за управление на страната и сме готови със състав на правителство, отговори Костадин Костадинов. Друг е въпросът дали такава конфигурация ще срещне подкрепа - не, няма.

Парламентарни избори в този момент са задължителни, защото след още 3 г. България ще е паднала под 6 милиона като население, официално сме под 5 милиона. Този олигархично-посланически модел не просто е вреден за държавата, той я убива. Ето затова предсрочните избори са задължителни, убеден е Костадинов.

Националният интерес изисква да има предсрочни избори. Но сме скептични, допълни лидерът на "Възраждане".

Разбирам вашето вълнение, но този начин на говорене е подходящ за парламентарната трибуна.

Никой не може да каже каква ще е конфигурацията, отвърна Костадинов. Да развъртим изборите на томбола или да даваме мандатите на някой, който наддаде. Дотам ли ще я докараме.

Вие също имате вина, че ситуацията в държавата е такава, защото миналата година беше погазен тежко поривът, желанието да има референдум за българския лев. Вие трябваше да застанете в позиция за защита на българския народ.

Абсолютно невярно - аз се ръководя от конституцията - каквато я направите вие в парламента, такава я изпълнявам, отвърна Радев.

Крайно време е на тези спекулации да се сложи край, отсече президентът. Няма да 

Дадох много ясно становище много пъти, че няма как да се погазва вотът на хората.

Призовавате ме да се боря срещу беззаконието с ново беззаконие, отвърна Радев.

Вярата е ваш въпрос и проблем, отвърна Радев.

Вижте какво си казаха "Възраждане" и президентът тук.

В понеделник президентът разговаря последователно с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но след срещите им така и не стана ясно на какъв етап са преговорите между тях за ротацията. Двете формации преговаряха целия уикенд, а в понеделник заявиха, че разговорите са конструктивни. Мария Габриел обаче поиска още време преди връчването на мандата. Нищо не е договорено, докато не е договорено, обясни Николай Денков, но уточни, че има съществен напредък в преговорите.

Третата сила, с която разговаря Радев в понеделник, беше ДПС. Те заявиха, че ако ГЕРБ и ПП-ДБ се разберат, ще продължат да бъдат фактор на стабилност.

По-късно днес Радев ще разговаря с БСП и ИТН.