Ръководството на БСП ще обсъди чак във вторник скандала около срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" и издател на в. "Сега" Сашо Дончев, за която Дончев твърди, че е с посредничеството на социалиста Георги Гергов и се е провела в негов офис.

"Няма да позволя по никакъв начин БСП да бъде въвлечена в това и хилядите хора в тази партия да носят отговорност за личните действия на който и да е неин член. Във вторник, когато се събере ръководство, ще обсъдим въпроса и ще ви информираме за решението", заяви днес лидерът Корнелия Нинова. Тя отказа да отговаря на журналистически въпрос по случая.

"Няма да позволя на БСП като партия да се слага петно заради лични действия на нейни членове. Доколкото знам от вас, в тези събития има трима участници - намерете си ги, питайте ги какво са правили и защо", каза още Нинова.

Депутатите от "БСП за България" също отказват коментари по случая. В момента заседава парламентарната група.

 Вестник "24 часа” се свърза с Георги Гергов, за когото се твърди, че е бил посредник на срещата между главният прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев.

- Г-н Гергов, притеснен ли сте, че отново сте забъркан в скандал?

- Нормално, ще го преживеем и това.

- Уреждали ли сте среща между Сотир Цацаров и Сашо Дончев в ЦУМ?

- Във вторник следобед, ако се налага, ще дам пресконференция.

- Все пак имало ли е такава среща при вас?

- Във вторник ще има ИБ на БСП, там ще коментираме и след това ще дам пресконференция.

- Как ще коментирате думите на Корнелия Нинова да не се петни името на партията?

- Никой не петни името на партията. Разбирам интереса ви, но това е засега. Дочуване.

Припомняме, че бизнесменът и член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов е бил посредник на срещата между издателя на в. "Сега" и собственик на "Овергаз" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.  Това обяви Дончев пред BiT. 

За срещата с Цацаров съобщи Дончев по време на работен обяд с Дамския бизнес форум, състоял се на 30 март 2017 г., а запис от срещата беше качен по-късно в YouTube.

Сашо Дончев обясни, че срещата се е случила в кабинета на Гергов в ЦУМ, като преди срещата той не е бил наясно, че ще се срещне с Цацаров. Самият Гергов присъствал на срещата през цялото време.

По време на срещата Цацаров го попитал за подкрепата му за "Да, България", за BiT, която говори постоянно за него, и за в. "Сега" и карикатурите на Комарницки.

По думите на Дончев Цацаров не е поискал от него нищо конкретно. 

"Но когато Цацаров започна разговор с това "Защо го правите? Имате хубав бизнес, защо ви е необходимо", тогава разбрах какъв е замисълът на цялата среща", каза Дончев, като допълни, че в момента, в който разговорът е навлязъл в тази фаза, обявил, че не иска да участва в това. 

"Почувствах се омерзен, защото това ми се случва не за пръв път в новата история на България. Тук се създадоха практики, които нямат нищо общо със свободата, с демокрацията, с правото на личен живот", коментира той. 

По-рано днес Цацаров отрече да е заплашвал Сашо Дончев и на свой ред го обвини в оказване на натиск върху него с цел да упражни влияние върху прокурори във връзка с проверка във връзка с доставката и продажба на природен газ.

В края на срещата Дончев поискал с Цацаров да си разменят телефоните, за да нямат нужда от посредник, ако поискат да се срещнат. Цацаров обаче казал: "Нали не се съмнявате, че вашият телефон се контролира". 

Дончев посочи, че след срещата е разказал всичко случило се на Сашо Диков, а малко по-късно е получил SMS от Георги Гергов, в което се казвало "Много говориш по телефона". 

След полученото съобщение и след думите на Цацаров, според които телефонът му се подслушва, Дончев е подал искане в бюрото за контрол на СРС, за да разбере дали наистина телефонът му се подслушва и по каква причина.