Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП, научи TrafficNews.

Тя направи това на заседание на Националния съвет на БСП. Конгрес ще бъде свикан по нейна идея до 15 дни.

Вътрешната опозиция в БСП влезе силно разгневена на спешния пленум, който лидерът на БСП Корнелия Нинова свика само дни след загубата на евровота.

Тя настоя за изготвянето на правила за общопартиен избор на председател, на който да се яви. Противниците й в партията обаче настояха за моментална оставка и свикването на конгрес.

"Изборите бяха провал на БСП. Ние имахме ясна цел - един глас повече от ГЕРБ, тове което ние целяхме. За втори път губим спечелени избори", заяви зам.-председателят на червената група в парламента Антон Кутев.

Той беше категоричен, че напускането на парламента през февруари е било "тежка политическа грешка".

Кутев настоя за промяна в начина на управление на партията, но не задължително през смяна на лидера.

"БСП не може да бъде лидерска партия. Това не означава, че не може да бъде управлявана от Корнелия Нинова. Но не по този начин", настоя още той.

Доста по-резки бяха Георги Гергов и Атанас Мерджданов, които директно поискаха оставката на лидерката и насрочването на незабавен конгрес.

"Трябва да има заседание на конгреса, който да получи оставката но сегашното ръководство", заяви Мерджанов. По негови думи резултатът на БСП на евровота е загуба.

"Най-трагичното е, че ние зададохме толкова много очаквания", заяви той.

Според него идеята на Нинова за общински конференции, който да изберат ново местно ръководство и после да се пристъпи към пряк избор на председател, е опит за замазване на отговорността.

"Искам да се носи политическа отговорност. Един път загубихме готови избор. Не може БСП да бъде лидерска партия", заяви и Георги Гергов и обяви, че задължително трябва да се свика конгрес.

Защита Нинова получи от част от парламентарната група. Срещу оставка й застанаха Филип Попов и Кристиан Вигенин.

"Оставка сега ще е грешка, защото ще навреди на местните избори", обясни тезата си Вигенин.

По думите на Попов пък загуба на изборите няма, защото партията е изкарала повече гласове от предния евровот, а евродепутатите й ще са с един повече.

"Защо да губим - 4 депутати бяхме досега, сега сме 5. За едни чашата е полупълна, за други полупразна", заяви пък шефът на партийната телевизия Любомир Коларов.

Председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев не присъства на заседанието на Националния съвет, защото е в Брюксел за среща на левите премиери.

Червената опозиция поиска и оставката на цялото Изпълнитено бюро, както и избор на зам.-председател на БСП, който да поеме функциите на Корнелия.

По устав сега трябва да бъде избран временно изпълняващ длъжността председател на Столетницата, но засега ръководството се съпротивлява на този акт, научи TrafficNews