Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка преди минути  на изявление след излизането на окончателните резултати от изборите "2 в 1."Причината, която тя представи е лошото представяне на партията на последните избори. Националният съвет на партията трябва да реши дали ще я приеме, а конгресът на БСП е органът, който избира нов председател.

Припомнчме, че вчера от Младежката организация на БСП поискаха оставката на лидера на социалистите заради резултата от изборите.

"Оценявам нашите резултати като катастрофални. Поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка, свиквам Националния съвет. Един от зам. председателите трябва да довърши мандата. Искам да започна с благодарност към всички, които ни подкрепиха. Беше хубава, жива кампания с много срещи с хората. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност, това е наказание за всички ни в политическата система. Няма победител на тези избори, защото всички губим гласове. Най-много ПП-ДБ над 300 000. ГЕРБ макар и да са спечелили трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от една десета от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност", каза  Корнелия Нинова.

„За нас е пълен провал поведението на българската социология. Нито един от предсказаните от тях резултати не се сбъдна и не само на традиционните парти, но никой не улови най-малкото движение на новата партия „Величие”, каза още лидерът на БСП.

Нинова посочи, че няма да напусне Народното събрание, защото е избрана от народа и си остава депутат. Тя е категорична, че само БСП не са влезли в сглобки и договорки. 

"Правителство на ГЕРБ не подкрепяме. Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство. Една от задачите на Националия съвет е да се изготви позиция, която ще бъде представена на трибуната, но ние няма да отстъпим от тази позиция -партийна сглобка с правителство на ГЕРБ няма да правим", категорична е още Нинова.

 Според Нинова, ако има нови избори на есен ще бъдат с още по-ниска избирателна активност, още по-ниска легитимност, фрагментация. Тя заяви, че това е опасно за демократичния процес в България. 

Младежкото БСП искат оставката на НиноваТранспарант с думите "Промяна” и "Оставка” провисна от централата на партията