- Г-н Атанасов, всички социолози дават напълно равни шансове на вас и г-н Здравко Димитров, ако стигнете до балотаж. Каква е разликата между Вас двамата, като управленци и визия за развитието на Пловдив?

- Виждам, че на тези избори всички кандидати се обединяваме около важните за Пловдив приоритети. Всички искаме Пловдив да се развива. Разликата обаче е в начина, по който ще го направим. Разликата е в модела на управление.

Аз смятам, че един кмет трябва да управлява като е близо до хората, като се съветва с експерти и търси мнението на професионалните гилдии. Докато досегашния кмет не го правеше. Аз смятам, че трябва да се управлява прозрачно и да се работи с всички фирми при обществените поръчки, а не с 4-5 приближени. Досегашният кмет – не.

Уважавам и опонента си, и пловдивчани, и съм откровен: Аз мога да променя наложения от сегашното управление модел. Това е моята предизборна битка. Но, г-н Здравко Димитров, иска -не иска, няма да може. Как ще го направи, като г-н Тотев му остана партиен шеф? И човекът, който прави кампанията на ГЕРБ в Пловдив? Виждаме екипа от районни кметове и листата с общински съветници на г-н Димитров. Там са хора от екипа на г-н Тотев.

- ГЕРБ и НФСБ/ВМРО са партньори в управлението на страната, но Вие винаги сте възприеман като алтернатива на управлението на ГЕРБ в Пловдив. Иван Тотев дори неведнъж ви е наричал „истинската лява опозиция”. Политическите Ви виждания и тези на формацията Ви обаче са в десния спектър. Има ли го това противоречие, което твърди, че го има сегашният кмет: на национално  ниво – десни, на местно леви и защо за толкова години не намерихте общ език с ГЕРБ на местно ниво?

- Няма лява и дясна политика в управлението на един град. С ГЕРБ на национално ниво имаме подписано коалиционно споразумение за управление с ясни параметри. И дотук. В Пловдив става дума за управлението и развитието на града. За това пловдивчани да живеят по-добре. За това кметът да върши работа.  Не за това каква политика трябва да се провежда – лява или дясна. Веднага давам пример: В мандата ми на кмет пловдивчани плащаха най-ниските данъци. Това е дясна икономическа политика. Да не говорим, че високите данъци хазна не пълнят. При мен имаше 92% събираемост. Сега,  когато достигнахме абсурда в Пловдив да плащаме по-високи данъци от софийските – събираемостта е едва 56 %.

Всъщност точно искането на ГЕРБ да вдигна данъците, още в първата година на мандата ми, беше причината за разделянето ни. Не позволих пловдивчани да понасят такава финансова тежест. Няма да го позволя и сега, ако ми гласуват доверието си отново.

- Кои са първите три неща, които ще направите, ако станете кмет на Пловдив?

- Пловдивчани трябва да знаят истината – общината е в изключително тежко финансово състояние. Задълженията са над 65 млн.лв. Затова, първо трябва да стабилизираме финансовото състояние на общината. Паралелна с това ще търсим възможности за финансиране от европейски програми, за да влязат свежи пари. Веднага давам пример: В момента има отворени три програми, по които можем да привлечем за Пловдив 40 млн.лв – пари за възрастните хора, за паметници на културата и за чиста околна среда. По незнайни за мен причини сегашното управление не у привлякло тези средства. Моите експерти са категорични, има още 5 месеца до затварянето на програмата – време, в което трябва и ние можем да спечелим тези проекти.

На второ място влизаме сериозно в кварталите – ремонт на вътрешнокварталните улици, облагородяване на междублоковите пространства, парковете, изграждане на нови детски градини и ясли.

На трето място – работа по големите инфраструктурните проекти, много от които бяха изоставени от сегашното управление. Ще припомня изграждането на пътен възел „Модър-Царевец“, за което оставих готов проект и подсигурено финансиране.

- Обвиняват Ви, че сте вкарал БСП в управлението на Пловдив през задната врата, докато бяхте кмет.  Ако спечелите изборите, има ли формации, с които бихте преговарял приоритетно за подкрепа – например ГЕРБ, като партия, с която сте партньор на национално ниво?

-Разбира се. Аз съм позитивно мислещ прагматик и ще намеря начин да откликна на всяка гледна точка, стига тя да оптимизира намеренията и целите ми в полза на Пловдив. Няма да допусна противопоставянето между двете големи партии ГЕРБ и БСП на национално ниво да се случи в Пловдив за сметка на пловдивчани. Ако получа доверието на пловдивчани – веднага връщам прякото излъчване на заседанията на Общинския съвет по местните телевизии. Общинските съветници трябва да знаят, че когато взимат решенията си – това става пред очите на гражданите. Отново ще повторя – ще разчитам на подкрепата на всички за добруването на Пловдив. Нали за това сме избрани? А и аз вярвам, че листата, която водя, ще получи силно представителство в местния парламент, защото е съставена от подготвени и почтени хора.

- Какъв екип да очакваме, ако спечелите изборите и имате ли ясна представа, кои ще бъдат основните Ви експерти и личности в изпълнителната власт на Общината? Да очакваме ли големи рокади?

-Имам екип от експерти от различните области. Винаги съм казвал, че един кмет не маже да разбира от всичко и съм се допитвал както до професионалните гилдии, така и до отделни експерти. Тук е мястото да кажа, че ако получа доверието на пловдивчани отново – ще възстановя Консултативния експертен съвет при кмета, към който в различните професионални направления ще работят 9 групи.

- Има ли нещо, което е било неглижирано през последните 8 години в Пловдив, на което задължително трябва да се обърне внимание?

- Кварталите. Аз вече казах – нужна е сериозна работа там. Защото в Пловдив се направиха добри неща, това не може да се отрече. Но те бяха съсредоточени на Главната улица, в суперцентъра. А градът не е само центъра.

- Какво ще кажете на пловдивчани в последната седмица преди вота?

- Да излязат и да гласуват! Важно е – за да сменим модела. И за да има бъдеще Пловдив.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!