Три министерства ще бъдат поети от нови служебни министри - Министерство на икономиката, Министерство на финансите и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България. Това е необходимо заради напускането на позициите на трима служебни министри - Кирил Петков (икономика), Асен Василев (финанси) и Георги Тодоров (транспорт). 

На тяхно място са назначени Даниела Везиева за служебен министър на икономиката, Валери Белчев за служебен министър на финансите и Христо Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

Кои обаче са новите попълнения? 

Даниела Везиева

Даниела Тодорова Везиева е новият служебен министър на икономиката. Тя заема поста на Кирил Петков. От 18 май 2021 г. до сега бе съветник към министъра на икономиката.
 
Даниела Везиева е родена в гр. Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Доктор по икономика НВУ "Васил Левски" – гр. Велико Търново.

Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г.

От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища.
 
Работила е като началник-отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образованието в Русе.

От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката.
 
От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор.
 
Заемала е мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантска дейност.
 
Владее английски и руски език.

Валери Белчев

 

Валери Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична администрация. Той е магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас (Paris 2 Pantheon-Assas), както и доктор на икономическите науки в УНСС с фокус върху банковите регулации.

В началото на кариерата си придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale). През 2007 г. се фокусира върху инвестиционния бизнес, установява стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild & Cie) и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.

През 2015 г. има ключова роля в създаването на държавното дружество от системата на Министерството на финансите, „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, в качеството си на изпълнителен директор и председател на управителния съвет.

Христо Алексиев

 

Христо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г. През 2004 г. завършва политология в Пловдивския университет, а след това магистратура по „Международни икономически отношения“ в УНСС (2008). От 2002 до 2005 г. ръководи проекти, свързани с местното самоуправление и координира информационния център ЕВРОДЕСК.

Между 2005 и 2007 г. е експерт в кабинета на министъра на транспорта. В периода 2007 – 2010 г. работи последователно като заместник-генерален директор и съветник на Управителния съвет на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

От 27 януари до 4 май 2017 г. е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първото служебно правителство на президента Румен Радев. През юли тази година пък лидерът на ИТН Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя проектокабинет, който не се състоя.

До момента Алексиев заема висш мениджърски пост в Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Женен е и има две деца.