Кметове от ГЕРБ, "Демократична България", БСП и независими ще управляват районите на София след последния местен вот. Управляващата партия, която участва в коалиция със СДС, доминира с дузина районни управници.  Кметове на ГЕРБ ще управляват в "Банкя", "Искър", "Подуяне", "Витоша", "Нови Искър", "Красна поляна", "Възраждане", "Сердика", "Люлин", "Илинден", "Надежда" , Връбница. Към тях под №13 може да се добави и независимата кметица на "Кремиковци" Лилия Донкова, която участва като независима, но беше подкрепена от ГЕРБ, СДС и ВМРО.

"Демократична България" спечели осем районни кметства:  "Лозенец", "Оборище", "Красно село", "Слатина", "Овча купел", "Триадица", "Средец" и "Студентски". 

БСП взе победата в "Изгрев", но обяви за свой и независимият Стефан Стефанов, спечелил "Младост" с подкрепата на социалистите. 

В Панчарево като независими кандидат победи бившият кмет на Бистрица Николай Гюров.

Ето и двете дузини кметове, които поемат районите в столицата за следващите четири години:

Тодор Кръстев /ГЕРБ-СДС/, район „Сердика”

Инж. Тодор Кръстев е вече четвърти мандат кмет на район „Сердика“. Той е на 46 години, роден в Кърджали. До 2007 г. е бил директор на общинската фирма "Улично осветление". Има две висши образования - машинен инженер от Висшия институт по хранително-вкусова техника в Пловдив и магистър по финанси от университета във Велико Търново. Завършил е и публична администрация. Семеен е, има син и дъщеря.

Под неговото управление е и един от най-тежките столични квартали – кв. „Орландовци”. Определя като приоритет изграждането на канализацията в „Бенковски” и „Орландовци”. Твърди, че районът трябва да се развие, за да стане интересен за инвеститори, чрез изграждането на бързи връзки със Северната скоростна тангента.


Ивайло Цеков / ГЕРБ-СДС/, район "Искър"

Ивайло Цеков ще управлява един от големите столични райони, в който влизат двата жилищни комплекса „Дружба 1 и 2“, кварталите „Димитър Миленков“ и „Абдовица“ и с. Бусманци. Той е роден на 1 август 1980 г. във Видин. Завършва средното си образование в 125-о СУ „Боян Пенев“ в София, а висше – в Университета за национално и световно стопанство. Бакалавър е по специалност „Стопанско управление“ и магистър „Бизнес администрация“. Получава допълнителни квалификации по „Управление на кризи“ във Военна академия „Г. С. Раковски“, има и диплома от Националната школа по мениджмънт – София.

Работил е като експерт организатор на международен транспорт и спедиция, управител на Централен военен клуб и началник-сектор в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ към Министерството на отбраната. Бил е зам.-кмет на столичния район „Искър“, а от 2012 г. е кмет. Владее английски и руски.

 

Ева Митова /ГЕРБ-СДС/, район "Подуяне"

Ева Митова е завършила право в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. През 2007 г. е избрана за кмет на четвъртия по големина в гр.София район „Подуяне“. Преди да заеме тази позиция е работила в общинската администрация на района в продължение на 11 години.

Сред приоритетите й като кмет на района е изграждането на парк в квартал „Левски Г". До края на годината ще бъде готова станцията на метрото на бул. „Владимир Вазов" между кварталите „Хаджи Димитър" и „Суха река", а следващата спирка по пътя му ще бъде в „Левски Г".

 

Рангел Марков, /ГЕРБ-СДС/, район „Банкя”

41-годишният Рангел Марков започва трети мандат като кмет на родния си град Банкя. Основното си образование завършва в 78 СУ „Христо Смирненски”, след което учи в техникум „А. С. Попов”. 

Висшето си образование завършва в НСА „Васил Левски“ през 2000 г. Има магистратура в УНСС “Икономика на човешките ресурси”. Работил е като треньор по тенис на тенис комплекса в Банкя. Сега е член на УС на родната тенис федерация. От 2007 година е член на ГЕРБ

 

Даниела Райчева /ГЕРБ-СДС/, район „Нови Искър”

Досегашният кмет на „Нови Искър” Даниела Райчева отново спечели мандат. Районът е втори по големина и площ и в него има 12 населени места и 5 квартала. Райчева определи като основна задача реновиране на инфраструктурата. Въпреки че наскоро стана майка за втори път, тя не спира да работи. Според нея основният проблемът с детските градини са старите сгради, но вече има готов проект за изграждането на модерни и безопасни. До края на годината в район "Нови Искър" ще има нова детска градина, която се прави в момента.


Родена е през 1982 г., завършила, специализирала и работила е в сферата на публичната администрация. От ноември 2011 година е кмет на столичния район Нови Искър. Твърдо решена е, че със своето желанието, упоритост и много работа ще успее да направи района едно прекрасно място за живот в полите на Стара планина.

 

Теодор Петков /ГЕРБ-СДС/, район „Витоша”

Теодор Петков е роден на 23 февруари1975 в София. Завършил е в ХТМУ- София - специалностите информационни и управляващи технологии и индустриален мениджмънт. Работил е в Метростой ЕАД и в БСК – Център – ЕАД. Председател е на общинския съвет на СДС - район Слатина и e член на Националния съвет на СДС. На 07.07.2018 г. по време на 23-та Национална конференция е избран за заместник-председател на СДС

 Женен е, има дъщеря. От 2015 г. е кмет на Столичния район “Витоша”. Живее в квартал “Драгалевци”.

 

Милко Младенов /ГЕРБ-СДС/, район „Люлин”

Роден през1974 г. в гр. София. Завършил  Минно-геоложки Университет „Св. Иван Рилски” – инженер магистър (Сондиране и добив на нефт и газ),СУ "Св.Климент Охридски" - ЮФ "Международни отношения (Международна сигурност)” - магистър
Професионален опит в държавната администрация - от септември 2009 г. до ноември 2011 г. е бил заместник-областен управител на област София-град.  От ноември 2011 г. до момента – кмет на Район „Люлин” – Столична община.

Определя "Люлин" като град в града и четвърти по-големина като население след Пловдив, Варна и Бургас. 

 

Савина Савова /ГЕРБ-СДС/, район „Възраждане”

Родена на 7 май 1976 г. През 1995 г. завършва средното си образование в Природо-математическата гимназия  гр. Ловеч. През 2002 г. се дипломира в Юридическия факултет на Великотърновския университет ”Св. Св. Кирил и Методий”, степен  - магистър по право.

Допълнителни обучения и квалификации: 2007 г. в Университет за национално и световно стопанство - Институт за следдипломна квалификация завършва обучение по „Подготовка, разработка и управление на проекти, финансирани от ЕС“, 2009 г. завършва Лятна школа по публична администрация в Технически университет – катедра „Публична администрация“, 2012 г. Военна Академия ”Г.С.Раковски” обучение по Управление при извънредни ситуации.

През 2015 г. завършва Българско училище за политика ”Димитър Паница”, випуск 2015 - Национална програма „Управленски умения”.

 

Професионалният си път започва като юрисконсулт в Правния отдел на Район „Красна поляна“ на  Столична община, където работи от 2003 г. до 2005 г., от 2005 г. до 2011 г.  е Секретар на Район „Възраждане“ на Столична община. От 2011 г. е кмет на Район „Възраждане“, като сега спечели трети мандат.

 

Иван Чакъров /ГЕРБ-СДС/, район "Красна поляна"

Иван Чакъров е роден е на 03.04.1960 г. Завършил е Софийски университет, специалност „Българска филология”. Автор е на редица публикации в сферата на управлението на образованието. Участва в множество срещи, семинари и обучения в България и Европа, свързани с образованието и науката.

От 1992 до 2002 г. е директор на СОУ „Бачо Киро” – район „Надежда”, а в периода 2002-2004 г. заема длъжността експерт в Министерството на образованието и науката. През 2004 г. става зам.кмет на „Красна поляна”, а през ноември 2007 г. е избран за кмет на района пряко от гражданите. Сега ще управлява за четвърти мандат. Владее руски и английски език.

Димитър Димов /ГЕРБ-СДС/, район Надежда

Роден на 11 юни 1967 г. в София. Завършил Техникум по слаботокова електротехника А.С.Попов- гр. София, магистър със специалност Механично уредостроене – Технически университет.

Има реализирани 3 мандата като кмет на Район „Надежда“ – Столична Община, сега е избран за четвърти.

Сред най-важните му задачи е асфалтиране на улици, справянето с паркираните по тротоарите автомобили, програмата за подмяна на отоплението, за да се намали замърсяването на въздуха.

 

Иван Божилов /ГЕРБ-СДС/, район "Илинден"


Роден на 12 февруари 1982 г. в София.  Завършил е публична администрация в Шуменския университет. Занимавал се е с частен бизнес, бил е народен представител в първия мандат на кабинета „Борисов”. От 2013 г. е кмет на столичния квартал  "Илинден".

Един от най-сериозните проекти на района през изминалите 4 години е ремонтът на изоставената сграда на 43 ОУ "Христо Смирненски". След като отново бе преизбран,  Иван Божилов иска да отвори затвореното 110-о училище "Проф. Гаврил Кацаров" в квартал Захарна фабрика. В момента в "Илинден" се модернизират и ремонтират детски градини и училища. Божилов си е поставил план да реновира и 100% от детските площадки и игрища в района.

 

 Младен Младенов /ГЕРБ-СДС/, район "Връбница"

Завършил последователно Техникум по енергетика "Яким Якимов" (1982г. - 1985г.), специалност оператор на енергиен блок. Европейски колеж по икономика и управление (2007г. - 2010г.), професионален бакалавър по бизнес администрация. Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" (2010), магистър по икономика и международен маркетинг.
От ноември 2007г. е кмет на район "Връбница" - Столична Община.

В района живеят около 50 000 души. Един от проблемите за решаване е свързан с градския транспорт. "В "Обеля" има по-малко зелени площи, но с годините се наваксва с решенията на този проблем.

Предвижда се изграждането на нова детска градина. Поетапно се премахват и незаконните постройки. Следи се и ромските деца да не отпадат от образователната система и редовно да посещават училищните часове.
Предстои да се обърне внимание на междублоковите пространства, както и на пътните артерии.

 

Константин Павлов-Комитата, „Демократична България”,  район „Лозенец”

Константин Павлов-Комитата от Демократична България влезе в балотажа с втори резултат и изоставане от близо 500 гласа, но го завърши с преднина от 4 500 гласа пред опонента си от ГЕРБ Любомир Дреков. Роден е през 1969 г. Oт 1973 г. е жител на „Лозенец“. Започва образованието си в 21-во училище на ул. „Люботрън“, а след това продължава в Английската гимназия (Първа английска гимназия), която завършва през 1988 г.

По образование е магистър-инженер по радио и телевизия от Техническия университет в София и доктор по социология от Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Владее четири езика на добро ниво – английски, руски, чешки и италиански. Участвал в създаването на някои от най-влиятелните интернет проекти в България като пощата abv.bg и информационния сайт vesti.bg.

В продължение на няколко години е заемал управленски позиции.

Дълго време е поддържал един от най-популярните блогове на политическа тематика в България, откъдето е познат с прякора си Комитата. Водил е предаване по Re:TV и е автор на множество публикации в медиите – в ClubZ, „Дневник“, Offnews, „Терминал 3“ и в много други.

През 2012 г. е удостоен, заедно с колегата си Асен Генов, с Голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“ за проекта „Бойкометър“.  През последните 13 г. е активен участник в протестите за запазване на архитектурни паметници, в природозащитни протести и в протестите за съдебна реформа.

Хоноруван преподавател във Философския факултет на Софийския университет в катедрите „Европеистика“ и „Социология“.

 

Николай Александров, Демократична България, район „Оборище”

Николай Александров е икономист по образование със собствен бизнес. Семеен, с две деца. Според него районът на пъпа на столицата е нейното лице. "Оборище трябва да бъде емблема на София. Ще работя за тази кауза и вярвам, че заедно ще успеем! 

Благодаря също на Васко Кръпката и на Милена за това, че работиха за нашия висок дух и подгряха настроението ни", заяви той след успеха.

 

Димитър Божилов, „Демократична България”, район „Триадица”  

34-годишният адвокат Димитър Божилов е роден и израснал в София. Съдружник е в адвокатската кантора на бившия лидер на ДСБ Радан Кънев. Активен  участник в инициативни комитети за отстояване на местни каузи.

В кампанията си се обяви за за опазване и съхраняване на зелените пространства, противопоставяне на незаконното строителство, достъп до обществени услуги, изграждане на детски градини и пространства за деца и семейства, открита администрация, по-добри условия за спорт.

 

Росина Станиславова, „Демократична България”, район „Красно село”

За "Красно село" ще се бори Росина Станиславова. Тя живее в района повече от 30 години и се боря за решаване на проблемите на живеещите в него вече 10 години. Като активен гражданин, тя е участник в различни неформални групи. 

Председател е на Граждански Районен Обществен Съвет (ГРОС) - Красно село и Гражданско Сдружение Бели Брези. Нейна кауза е запазването на жизнената среда от корпоративни интереси и разхищенията, причинени от общински служители. Винаги търси решения в полза на хората и бъдещето на района.

 

Георги Илиев, „Демократична България”, район „Слатина”

45-годишният предприемач Георги Илиев е роден и живее в район "Слатина". Завършил е търговия в Делхийски университет и „Бизнес администрация” в Нов български университет. Собственик и управител на рекламна агенция, съдружник и директор бизнес развитие на група от компании РАДА. 

Съосновател на "Читалище.то", "Гласувай без граници", "Правосъдие за всеки". "Това, че имам подкрепата на хората, с които съм бил рамо до рамо в борбата за различни каузи, ме кара да вярвам, че гражданското общество съществува", заяви Илиев в началото на кампанията. Той изоставаше след първи тур, но успя да победи на балотажа Наталия Стоянова от ГЕРБ.

 

Трайчо Трайков, „Демократична България”, район „Средец”

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е на 49 години, семеен с две деца. Той е роден и израснал в София. С 25 години опит като частен предприемач, инвестиционен банкер и стратегически консултант. Досегашен член на СОС в комисиите по инженерна инфраструктура и икономика. 

И като общински съветник следва основното си правило в политиката - това, което е добро за хората не винаги е политически правилно, но някой трябва да го свърши. Антикорупционната комисия  внесе в съда иск за конфискуване на имущество за близо 2,4 млн. лева на Трайков заради делото за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени.

 

Ангел Стефанов, „Демократична България”,  район „Овча купел”

42-годишният Ангел Стефанов е семеен, с 2 деца. Доктор по политология. Преподава „Публична администрация” в Нов Български Университет. Обществен посредник (омбудсман) на Столична община 2 мандата - до 2014 г. Прокарва сериозни промени в реда и условията за настаняване в общински жилища. 

Основател е на инициативен комитет "Маестро Кънев" в „Овча купел” и е активен участник в обсъждания и протести относно проблемите в района. Участва също в протести, граждански сигнали и обществени обсъждания във връзка с масовото присъствие и трафик на нелегални имигранти в близост до бежанския център в квартала.

 

Петко Горанов, „Демократична България”, район „Студентски”

Петко Горанов е 55-годишен, семеен с 2 деца. Политолог по образование. Учредител на СДС-община „Студентска“ през 1989 г. и член на Централния предизборен щаб на СДС за изборите за ВНС. Избиран е два пъти за общински съветник - през 1991-95 г. и 2003-07 г. 

Той е член на световната хуманитарна организация Ротари Интернешънъл и президент на Ротари клуб "София-Център" през мандата 2014-15 г. През последните 7 г. работи в частния сектор - стартъп в туристическия бизнес.

 

Д-р Делян Георгиев, БСП, район „Изгрев”

Д-р Делян Георгиев стана единственият районен кмет в София, издигнат от БСП. 33-годишният лекар от Спешна помощ ще управлява район "Изгрев", където е израснал и живее в момента. Баща е на 3 деца. 

В кампанията си обяви като проблем№1, неконтролираното и несъобразено инфраструктурно презастрояване на кварталите. Обеща нова детска градина в квартал Изгрев, който заедно с Изток и Дианабад влиза в района. Изграждането на детското крило към IV поликлиника е другото му обещание.

Стефан Стефанов, независим, район „Младост”

Досегашният главен архитект Стефан Стефанов на най-размирния столичен район „Младост” вече е негов кмет.Той се кандидатира като независим, но беше подкрепен от БСП. Младият архитект изоставаше на първи тур с повече от 4 хиляди гласа от кандидата на ГЕРБ Мария Илиева, но на балотажа събра 19 231 гласа срещу 13 387 за Илиева, която за втори път губи по този начин.

 

В предизборната си кампания Стефанов оглави протестите срещу преместването на Центъра за наркозависими в двора на болница „Св. Анна” и алармира, че се готви строеж на голяма сграда на мястото на кварталния пазар в Младост 1.

 

Николай Гюров, независим, район "Панчарево"

Той е само на 43 години, а вече има три пълни мандата като кмет на Бистрица, които печели с рекордна подкрепа. Смяташе се, че Гюров  е сред най-успешните районни кметове на ГЕРБ, но на тези избори той се яви като независим кандидат за Панчарево, където победи конкурента си от управляващата партия Димитър Сичанов.

 

Лилия Донкова, независим, район „Кремиковци”

Новият кмет на „Кремиковци” Лилия Донкова е  зам.-председател на Градския съвет на СДС в София. Тя е наясно с всички проблеми в района, защото през миналия мандат  беше заместник на независимия кмет Ивайло Панев, който обаче се отказа от поста. 

Родена е на 20 май 1973 г. Омъжена е. Завършила е висше образование в УНСС -  специалност икономика на транспорта.  Донкова спечели изборите убедително още на първи тур.