Посредническите опити за разделяне в ГЕРБ, направени часове преди започването на преговорите за управлението на страната, се описват като нелепи, недостойни и неетични от кметовете на партията.

Кирил Петков леко се заяде с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов да се смени и финансовият министър Асен Василев по време на ротацията. Кирил Петков даде пример, че при едно събиране с някои от кметовете на ГЕРБ ги попитал дали искат още от бюджетите на Асен Василев или от тези на Владислав Горанов, който е бивш финансов министър. Те обаче заявили, че искат от бюджетите на Василев, тъй като не желаели още от същото и редене по-опашки.

В писмена позиция, изпратена до медиите, кметовете на ГЕРБ се обявиха против внушенията, направени от председателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на националната конференция на "Демократична България".

Кметовете изтъкват, че в ГЕРБ няма лагери или разделения, а съществуват различни мнения и идеи, но политическите действия винаги са единни. Те подчертават, че партията е отбор, който е устоял на изпитания и предизвикателства, и обещават да продължат да работят в интерес на хората.

ГЕРБ изразяват несъгласие с присвояването на правото да се говори от името на законно избраните кметове на общини в България. Също така, те подчертават, че приемането на бюджета за 2024 година, основно изискване на ГЕРБ, беше включването на приоритетни проекти за всяка община, но алармират, че финансирането за проекти от Министерството на финансите е нищожно.