Димитър Ковачевски е министър-председател на Република Северна Македония от 8 дни, 4 от които той прекара с българското правителство. Това показва желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха, бяха голям брой и имахме огромен напредък в разговорите. Това каза премиерът Кирил Петков в Народното събрание. По искане на ГЕРБ-СДС народните представители решиха да го извикат по темата за двустранните ни отношения с Република Северна Македония. 

„Подписахме три меморандума, които бяха в ключовите за нас сектори земеделие, малки и средни предприятия и Коридор номер 8. Ние по никакъв начин не игнорираме българската позиция. Напротив. По време на дискусиите за икономика, инфраструктура, култура, говорихме и по тезите, важни за нас. За първи път Ковачевски каза, че не вижда проблеми с вкарването на българите в Република Северна Македония в тяхната конституция. Не се обвърза с време, но го обяви", посочи Петков.

Той заяви като друг голям напредък, че вече не се говори за 5 плюс 1 , а за 4 плюс 1. „Също така ние организирахме календар на срещи на всеки седем дни. Радвам се, че дори в историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите няколко месеца. Те самите декларираха, че тази нова енергия на конструктивен диалог ще донесе много добри резултати”, допълни премиерът.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева посъветва премиера да намали ентусиазма си по темата.

"Давам ви приятелски съвет. Ние сме подписали над 20 меморандума, но нищо конкретно не е последвало", заяви тя. 

Петков каза още, че в Брюксел са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония.

Той коментира и обсъжданите транспортни и инфраструктурни връзки. „През март се надяваме да пуснем авиолинията. Това е обозрим къс срок. Надяваме се 13 километра, които не са изградени до „Клепало", да се случат тази година. Така ще имаме още един отворен граничен пункт. Това ще ни е огромен приоритет“, каза той.