Общинска избирателна комисия - Родопи обжалва решението на пловдивските магистрати по делото за отстраняването на Пламен Спасов от Общински съвет. Това става ясно след заседание на комисията, по време на което са били определени нейни представители пред Върховния административен съд. 

Припомняме, че Административен съд - Пловдив обяви за нищожно решението на избирателната комисия, с което екскметът на общината бе заличен от списъка на старейшините. Повод за изключването му стана неговото неявяване на първите две сесии. В мотивите бе изтъкнато, че той не е положил клетва като съветник. Самият Спасов обясни, че е пътувал извън страната, като е уведомил председателят на местния парламент Георги Цанков. В мотивите си обаче ОИК изтъква, че е следвало да бъде уведомена комисията, а не Цанков, тъй като към този момент бившият градоначалник не е бил действащ съветник.Мястото му в местния парламент бе заето от Величка Стоичкова от квотата на ГЕРБ, което положи клетва на изнесена сесия в село Устина. 

Според първоинстационния съд обаче е допуснато грубо нарушение при гласуването на предложението за изключване на Спасов. Комисията е следвало да бъде в състав от  нечетен брой членове - 13 на брой, а към момента на произнасяне на решението, същата е била в 12-членен състав. Освен това, в нея не е имало назначен действащ председател. Това е довело до липса на валидно волеизявление на колективния орган, счита съдът. 

Така на практика то не поражда никакъв правен ефект, тъй като е било прието при липса на законоустановен състав. 

Връща ли се Пламен Спасов в Общински съвет "Родопи"? Ето какво реши съдътОт избирателната комисия допуснали грубо нарушение при постановяване на решението

Отсвириха Пламен Спасов от Общинския съвет в "Родопи"Екскметът сподели, че не е съгласен с решението