Пламен Спасов е бил изключен от Общински съвет "Родопи". Избраният за старейшина бивш кмет на общината не бил положил клетва и не се е явил на първите две сесии. Мястото му в местния парламент се заема от Величка Стоичкова от квотата на ГЕРБ. Днес тя положи клетва на изнесена сесия в село Устина. 

Комисията била сезирана от председателя на местните старейшини Георги Цанков. Той представил и документация, според която Спасов бил надлежно уведомен и за двете сесии. Спасов бил подал уведомление, че е на работна среща с премиера Бойко Борисов. Второто си отсъствие той "извинил" с пътуване извън страната. Спасов протвърдил обстоятелствата и пред местната избирателна комисия. В отговора си той изтъкнал, че не са налице законовите обстоятелства за неговото отстраняване. 

В крайна сметка, ОИК освободила съветника с мотивите, че не е уведомил комисията за обстоятелствата, които възпрепятстват явяването му на сесиите. Според мотивите, съветникът може да подаде уведомление до председателя, единствено в случай, че е положил клетва. Пламен Спасов обаче, не бил положил клетва, следовотелно е трябвало да уведоми ОИК. Така се стигнало до заличаването му от списъка на общинските съветници. 

Наш репортер потърси за коментар бившия градоначалник, който вече е подал жалба в ЦИК срещу решението. Той бе категоричен, че е уведомил надлежно и за двете си отсъствия. 

"Щом съм подал жалба, значи не съм съгласен с решението. Не го разбирам. Няма как избран от хората човек да бъде освободен, защото не е бил на тържествената сесия", сподели Спасов.