Известният кардиолог проф. Иво Петров е вторият обявен кандидат за общински съветник в София от листата на ГЕРБ и вторият извън управляващата партия. Той беше представен от сегашния и кандидат кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира реновираната клиника по обща хирургия в Първа градска болница.

"Смятам, че мога да помогна поне със съвет ако не с друго. Смятам, че общинското здравеопазване се развива в правилна посока и с още малко подкрепа може да постигне големи успехи. Няколко проекта могат да тръгнат от тук. Според мен електронизацията и дигитализацията на здравеопазването е една задача пред нашата здравна система, която се възприема доста добре от сегашния екип на Министерството на здравеопазване", каза Петров обяснявайки защо е решил да влезе в битката за общински съветници.

Попитан дали болниците не трябва да са търговски дружества, медикът каза, че това не играе толкова важна роля и поясни, че такава е европейската практика. Той коментира още, че е против болниците да се делят на общински, държавни и частни, защото всички те са част от здравната система и изразходват един и същи обществен ресурс.

„В частните болници има изключително бързо и добре развиващи се модерни методики, които могат да бъдат прилагани успешно, както в държавните, така и в общинските болници. Колаборацията между тези три типа болнични заведения трябва да бъде задача номер едно. По спонтанен механизъм такава съществува между много болници“, каза Петров. 

Фандъкова каза, че докато в другите градове на страната се закриват общински болници, то в София общинското здравеопазване е спасено. „Първите години ни се наложи да спасяваме общинските болници. Те бяха включени в здравния холдинг и част от тях приготвени за приватизация. Ние ги подкрепихме, намерихме добри управители и екипи и постепенно да изчистваме задълженията им, защото те на практика бяха във фалит. 55 млн. лева сме инвестирали в общинското здравеопазване само за последните 4 години. Това са средства за инвестиции, ремонти, оборудване и средства за дофинансиране за дейности, които не се поемат от здравната каса“, заяви Фандъкова. Тя добави, че само през тази година общината е инвестирала над 600 000 лв. за ремонт и оборудване в Първа градска болница и, че  че е разработена програма за поетапната модернизация както на общинските болници, така и на ДКЦ-тата, бившите поликлиники.

Ден по-рано Фандъкова представи и първия кандидат за листата на ГЕРБ за общински съветници - архитект Ивайло Петков,  един от основателите на „Група град”. Групата е организация на млади архитекти, които винаги са били критични към архитектурните решения и изпълнението на проектите за ремонт и строителство на Столична община.

Едно от условията ма Фандъкова да се кандидатира за четвърти мандат беше да подбере сама екипа си. Това се случи след като Цветан Цветанов, който ръководи всичките явявания на изборите бе махнат от поста си на заместник-предедател на партия след скандала с придобиването на поредния му апартамент.

Двама от дългодишните съветници на ГЕРБ, за които вече е известно, че няма да има място в листата са Орлин Алексиев и Орлин Иванов.

Фандъкова шамароса Цветанов: Щях да си тръгна от управленските позиции в ГЕРБПодаването на оставката беше правилно, но закъсняло, отсече столичният кмет

Професор Иво Петров е третият вдясно. Снимка: БГНЕС