ВМРО ще подкрепи с подписи ГЕРБ за нова Конституция и Велико Народно събрание, ако в проекта залегнат предложенията на „войводите”. Това заяви вицепремиерът Красимир Каркачанов. На първо място той иска образователен ценз за гласуване.

„Не е нормално хора, които не са се направили труда да се научат да четата и пишат срещу 20-30-50 лева, да определят бъдещето на страната, те не гласуват за идеи, а за банкноти – това трябва да приключи”, каза лидерът на ВМРО. Той смята още, че задължително трябва да се върне донаборната военна служба, тъй като младите трябва да се научат как да отбраняват родината си.

Каракачанов каза още, че след последната среща с ГЕРБ не е имало друга, като се надява скоро да има такава.  Той обясни, че ще държи тези две неща задължително да присъстват в проекта за нова Конституция, който ще се гласува от Народното събрание.  

„Компромисите са хубаво нещо, но не могат да се правят едностранно 4 години….”, каза вицепремиерът на въпрос дали от ВМРО са готови на компромиси. Той допълни, че от 1999 година казва, че е привържаник на президентската република, като се абстрахираме от това, кой е президент в момента или е бил.

Единственият компромисен вариант е било да се проведе референдум, като гражданите заявят своята позиция по предложенията на ВМРО и всички останали текстове.

„Тогава ще видим какво ще кажат хората и какво искат те, за да се промени Конституцията, а не да се прави според политическата конюнктура”, каза Каракачанов. Той допълни, че ако пропадне процедурата за ВНС и нова Конституция – продължава да се работи и се отива на избори – предсрочно или редовни, според коалицията и решенията в нея.