Депутатите изслушват военния министър Красимир Каракачанов за сделки с имоти на Министерството на отбраната (МО). Искането за изслушване е на народните представители от "Атака". Според твърденията на бившите партньори от малката коалиция, МО е продавало имоти в София и по морето.

"Елементарно  клеветнически кампании в стила на "Атака". Обвиненията стават престъпления когато се докажат", коментира лидерът на НФСБ – Валери Симеонов. 

Според Десислав Чуколов от "Атака" обаче, имоти по морето и в центъра на София са продадени много евтино, предаде БТВ. 

"Тези имоти са да пълним бюджета на имоти и със стратегическа необходимост. Има стратегически като американските бази в България. Проверете колко плаща САЩ в други държави да ползва съоръжения милиони и милиарди" , заяви Чуколов. 

"Не помня да сте казали като наш кандидат за вицепремиер, че ще продавате имоти. Не си ли давате сметка, че ни може такъв човек да прави сделки, обърнете се към външен консултант кога да се продава и кога не", допълни още Чуколов. 

В отговор на изказването за имотите с отпаднала необходимост, депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов обяви: "Стана ясно, че партия "Атака" е партия с отпаднала необходимост". 

Красимир Каракачанов- вицепремиер и министър на отбраната се аргументира пред народните представители, че продажбата на имоти с отпаднала необходимост се извършва по реда на закона за държавната собственост.  

След решение на МС се потвърждават заповеди за частна държавна собственост в МО. Тези имоти се продават с наддаване, провеждат се търгове, публикуват се обяви на сайта на МО и в два национални ежедневника, посочва се с начална цена, описание на имота, дата и час на търга и депозит. Един юрист да бяхте попитали, нямаше да се излагане. Началната тръжната цена не може да е по ниска от 10 на сто на първоначалната данъчна оценка. При неявяване цената на следващия търг не се намалява, а остава същата“, обясни Красимир Каракачанов.  

"Въобще не сте в час за какво става въпрос, ако за 15 години като депутат не ви е станало ясно какво е имот с отпаднала необходимост,  явно българският данъкоплатец напразно ви е плащал една от най високите заплати в държавата", отговори Каракачанов на депутатът Десислав Чуколов. 

За 2 години и 10 месеца са продадени 10 имота, от които една част са подготвени от служебното и предишното правителство, за 2018 г. само 2, 2019 г.  - 4 имота. Общо са продадени 16 имота, нека се види да ли има острови, полуострови, архипелаг и жълти павета, призова Каракачанов.

"По времето, когато аз съм бил министър, няма продажба и свръх продажба на имоти. По мое време са продавани най -малко имоти",   отчете се Красимир Каракачанов.