Първият превод по договора за ремонта на самолетите Су-25 към Беларус вече е направен, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод информацията за сваляне на оръжейното ембарго към Беларус, цитиран от NOVA.

Няма да има политическо напрежение заради разногласията в кабинета за ремонта на изтребителите, категоричен беше вицепремиерът. 

Той отхвърли възможността руски специалисти да участват в ремонтните дейности и добави, че поема политическата отговорност за изпълнение на договора.

Карачанов подчерта, че няма опасност страната ни да понесе санкции заради наложеното оръжейно ембарго срещу Беларус, заради което министърът на икономиката Емил Караниколов е поискал договорът да бъде разтрогнат.

Този договор е сключен през декември миналата година, като стойността на сделката е за 82 млн. лв, припомни министърът на отбраната.

От 14 самолета Су-25 в момента летят 5, като единият от тях днес ще бъде приземен. През юли-август догодина и останалите машини ще бъдат приземени. Именно затова такъв ремонт е спешно необходим.

"Ако не вземам спешни мерки, т.е. да изпълним договора, който е сключен, ще сме в хипотеза нарушение и започваме да изплащаме неустойки. Тази глупава ситуация, в която хем ще плащаме неустойки, хем няма да ни дадат самолетите за мен е безумна”, каза още Каракачанов.

Той подчерта, че е несериозно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да преговаря с руската страна за това техни специалисти да дойдат в българските заводи, за да ремонтират самолетите ни.

"Да разговаряш сега, че искаш съдействие от руската страна за възстановяване за мен означава, че може би някой е подал грешна информация. Най-вероятно някой дава някакви погрешни съвети. Не изключвам и това да са някакви определени външни фактори, които имат интерес ние да закупуваме оръжия", коментира.

Днес и утре в авиобаза „Граф Игнатево” се честват 30 години от въвеждането на въоръжение на МиГ-29.

Снимка: БГНЕС