Повече от 100 години основното плашило в Сърбия е България. Така министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред БТВ разменените реплики между двете страни по отношение на правата на българското национално малцинство.

По думите му това е така, защото България е по-голямата държава и винаги сме били конкурент.

„Нашите сънародници в Босилеград и Цариброд са недоволни от политиката на сръбското правителство по отношение на изучаване на майчиния език и други права. Една част от ръководството на така нареченото малцинство са хора, удобни на Белград и на правителството. Не са чак толкова активни, колкото иска самото население“, каза министърът на отбраната.

Той заяви, че през последните няколко месеца това не е единственото изказване на сръбски политик срещу България.

„Сръбският военен министър дни преди Нова година направи изказване по една оръжейна афера в Сърбия и намеси България напълно неоснователно. Нямаме участие и в тази т.нар. съвместна операция между България и Хърватия за шпиониране на сърби. Забелязва се, че страната ни се намесва съвсем умишлено. Когато Сърбия има вътрешни проблеми, винаги някой външен трябва да е виновен. В историята на нашите взаимоотношения България е виновната“, каза още Красимир Каракачанов.

Той обясни, че има проблем и с обучението на децата на български език. Липсват учебници и условия това да се случва.

„В Босилеград, за да доведеш децата от околните села да учат в училището там, трябва транспорт, само че никой не го осигурява. Най-различни сдружения, включително и от България, с финансова помощ подпомагат извозването на децата от селата към града, за да могат да учат“, поясни Каракачанов.