България има готовност при необходимост да увеличи двойно участието си в обучителната мисия на НАТО в Ирак. Това съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневната среща на министрите на отбраната на страните от Алианса.

Вицепремиерът уточни, че досега нашата страна е участвала в мисията с двама офицери, които са се прибрали в България, но ще се върнат в Ирак. Той отбеляза, че българското правителство е взело решение, с което разрешава числеността на мисията да се увеличи до четирима офицери. Имаме готовността, планирали сме го, ако се наложи, поясни Каракачанов. Той съобщи, че в последните часове се е получило становище на правителството на Ирак и така става възможно възобновяването на обучителната мисия, замразена покрай изостреното напрежение между САЩ и Иран в началото на годината.

Заместник-министър Атанас Запрянов съобщи, че е договорено споразумение с талибаните в преговорите им със САЩ. По неговите думи договорката е първо за прекратяване на огъня в Афганистан, а след това да бъде подписано споразумението и да започне мирен вътрешен афганистански диалог, със запазване на участието на НАТО в страната, докато държавата се стабилизира и се направи пробив в мирното уреждане на конфликта. По неговите думи подписването на споразумението се очаква до края на месеца. Намираме се в ново начало на оптимизъм и надежда, че конфликтът от военно ще премине към вътрешнополитическо решение, заяви Запрянов.