Заседание на Народното събрание може да бъде свикано за по-малко от 24 часа. Това обясни председателят на парламента Цвета Караянчева. Така тя отговори на критиките от опозицията, че институцията ще работи различно в условията на извънредното положение.

„Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той работи в извънредна ситуация. По Конституция той е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, които говори опозицията е безпочвено“. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„В момента парламентът може да бъде свикван по четири хипотези: от председател на Народното събрание, от народни представители, от президента и от Министерски съвет", каза още тя.

"При необходимост мога за 24 часа да свикам заседание“, посочи Цвета Караянчева.

Вчера стана ясно, че Народното събрание преминава на работа на извънреден режим. Решението беше взето в пленарна зала с гласовете на 115 от народните представители.

„Нямаме право да заплашваме живота на работещите в Народното събрание“, категорична бе Караянчева.

Запитана дали се прекъсва работата на парламентарните комисии, тя отговори: „Има възможност те да работят по различно време. Залите са големи, депутатите могат да работят на разстояние един от друг. В пленарна зала обаче ситуацията не е такава - нямаме това разстояние и работим повече от 15 минути в едно помещение“.

„Никой не казва, че в момента народните представители не работят. Всеки има някакво задължение, с което работи по различни законопроекти. Всички са готови, след като има събрани 48 подписа от народни представители, или е налице някоя от другите хипотези, парламентът да бъде свикан“, каза още Караянчева.