Българите си позволяват по-дълги ваканции, което означава, че са се замогнали. Това свое прозрение сподели шефът на парламента Цвета Караянчева във Варна, където участва в 12-ия Летен университет на Младежи ГЕРБ. 

След обиколка из страната в отпускарския месец август тя констатирала, че хората вече си позволяват по-дълги ваканции, което показва, че икономиката върви и покупателната способност на българина се повишава.

Караянчева коментира и политическата ситуация преди местните избори, както и атаките към управляващите от страна на президента.

Тя обясни, че есенната сесия на парламента ще бъде открита следващата седмица с разглеждане на поредното 18-о вето на Румен Радев – върху промените в Закона за военното разузнаване. 

„Сесията ще е много динамична, защото началото й почти съвпада с това на предизборната кампания. Ще има засилени политически дебати. Надявам се колегите да не се увличат по черния пиар, да не бъдат толкова жлъчни и дори арогантни понякога“, апелира Караянчева.

Според нея есенната сесия по традиция ще е свързана с приемането на най-важния за държавата закон за бюджета. Очаква се и дебат за промени в НК, за които обществото настоява заради случаите на тежки умишлени убийства, при които извършителите се възползват от възможността да намалят наказанията си след признаване на вина. „Очаквам колегите юристи да дадат компетентно мнение по тази тема“, допълни Караянчева.

„Същото каза преди ден при посещението си у нас и председателят на Еврокимисията. Не знам откъде се информира президентът, дали не е само от партийната телевизия на БСП, защото говори като беквокал на Корнелия Нинова.“ Така Цвета Караянчева коментира поредната критика на Румен Радев, който преди дни на Шипка обяви, че управляващите са закотвили България на дъното на Европа.

„Предизборната кампания за местния вот ще е изключително изострена, но ние в ГЕРБ ще работим както досега – ще разказваме какво сме свършили и какво можем да направим занапред, което е добро за страната и за българските граждани“, подчерта Караянчева. Тя уточни, че платформата и посланието на ГЕРБ за местните избори се подготвят от Изпълнителната комисия и скоро ще бъдат представени официално.

12-ия Летен университет на Младежи ГЕРБ в морската стголица събра над 250 участници от цялата страна. Караянчева обсъди с тях развитието на регионите и ролята на успешното местно самоуправление за стабилността на страната. „Правете политика със сърце. Гражданите очакват от нас решения и ние с делата си трябва да се борим за доверието им не един месец, а непрекъснато“, призова младежите Цвета Караянчева. 

Снимка БГНЕС