Трима от кандидатите за кметове на София видяха разбраха от първа ръка какви са проблемите за трудноподвижните хора при движението в градска среда. Те участваха в предизвикателството на сдружение „Мостове и националната гражданска инициатива „Системата ни убива всички” и се опитаха да „отидат на работа” с инвалидна количка.

В предизвикателството участва независимата Мая Манолова (подрепена от БСП и други малки партии), Борис Бонев от „Спаси София“ и арх. Борислав Игнатов от „Демократична България.

Предизвикателството започна от Съдебната палата, като кандидатите за кметския пост седнаха в инвалидни колички се опитаха да разберат как се преодоляват с тях високи бордюри, неравни повърхности и т.н.

„С майките на деца с увреждания работим отдавна, но за средата не сме направили нищо. Има още какво да се направи. Зависи от общината и сърцата на хората, които работят там, какво ще се направи, за да има достъпна градска среда за хората с увреждания“, каза Мая Манолова.

На събитието присъстваха хора с увреждания и техни близки, включително и участници в протестите под надслов „Системата ни убива”.

В събитието не се включи действащият кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). 

Снимки БГНЕС