Бойко Борисов показа, че и той е в играта около преговорите за най-важните постове в Евросъюз. Българският премиер пусна в своя профил във Фейсбук видео от разговор с Франс Тимерманс, кандидат на европейските социалисти за шеф на Еврокомисията.

58-годишният холандец дойде на крака в българското постоянно представителство в ЕС в Брюксел за провелата се около полунощ срещата, а Борисов напусна сградата на Европейския съвет.  

Тимерманс се очерта като възможен компромис за председател на ЕК след договорка между германския канцлер Меркел и френския президент Макрон по време на срещата на Г-20 в Осака. 

Макар по-рано да заяви, че твърди държи Еврокомисията да се оглави от кандидата на партията победител на евровота ЕНП Манфред Вебер, Борисов показа, че е размислил.

„Исках да те видя, защото се очертава един такъв компромис – Вебер на Парламента, ти на Комисията“, заявява българският премиер на Тимерманс.

После му напомня, че двамата са работили отлично заедно по въпроси като влизането на България в Шенген, Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), реформите. Холандецът е първи зам.-председател на ЕК, отговарящ за спазването на върховенството на закона.

„Имахме до днес решение на ЕНП, знаеш. Но а мене е важен компромисът. Социалдемократите са системна партия, ЕНП – също. Така че кой е отгоре и отдолу в случая не е най-важното“, каза Борисов.
Но допълни, че, „погледнато реално, Вебер има повече опит в парламента“.

„Днес говорихме с Педро (Санчес – б.р.), Еманюел (Макрон – б.р.), Рюте, Ангела, с други колеги, че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим“, казва още Борисов.
Франс Тимерманс се съгласи с думите му. "Винаги съм бил честен с теб и съм изразявал своите адмирации за всичко, което правиш в борбата с корупцията в твоята страна. Това е основата, на която ценя нашето приятелство", добави холандецът. 

Срещата между двамата се състоя след прекъсването на заседанието на Съвета, което обяви неговият председател Доналд Туск. Самият той започна двустранни срещи с няколко лидери. 

Европейският съвет започна при румънското председателство на ЕС и продължи при финландското. "Смяната на караула" стана в полунощ брюкселско време (1 часа сутринта българско). Хелзинки оглавява от днес съюза за 6 месеца.

Въпреки проточилите се дълго след полунощ преговори между евролидерите, все още няма яснота кой ще е следващият председател на Европейската комисия. Ако и тази сутрин не се постигне консенсус, изборът ще остане най-вероятно за септември.