Вътрешният министър Калин Стоянов коментира твърденията на сайта BIRD, че арестът на журналиста Димитър Стоянов е свързан с разследване за бившия зет на силовия министър, който се е представял за данъчен, за да рекетира търговец. "Имам сестра, която е разведена от 2009 г. с въпросния човек. От 15 години нито аз, нито някой от семейството ми поддържахме връзка с него. Не знам какво прави и къде е. Нека прекратим спекулациите по тази тема. МВР няма нищо общо с обвиненията за провокация срещу

Стоянов коментира дали срещу него е имало образувано производство по повод твърденията на Атанас Атанасов от ПП-ДБ, че той е живял в секретна квартира и е бил свързан с Ники Митничаря, като цитира разпит от 2023 г по досъдебно производство на Стефан Банков, брат на арестуваната шефка на митниците - Петя Банкова.

"Нямам такава информация срещу мен да е имало образувано някакво производство, освен това, което стана обществено достояние в края на 2021 г., за което имах повдигнато обвинение, което после беше прекратено."

Стефан Банков е на ръководни позиции в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР от 2015 година до юни 2021, когато е отстранен от поста директор от тогавашния служебен вътрешен министър Бойко Рашков. Според източници на "По света и у нас" в този период срещу Стоянов не е имало сигнали в дирекцията, оглавявана от Банков.

"Всичко е лесно проверимо за това кой, къде и кога е живял", допълни Стоянов.

На въпрос ще бъдат ли разпитани Бойко Рашков и Асен Василев по аферата с митниците вътрешният министър каза:

"Нямам представа кой кога ще бъде разпитан"

"За аферата с митниците очаквам разследването да стигне до край."

Попитан за интерактивната карта, с която ще се работи по време на изборите, Стоянов каза:

"Тя изигра своята роля на местните избори и сега ще бъде в наша помощ. Къде има подадени сигнали, колко са отработени, ще ни помага да взимаме решения."