„Ако очаквате някаква конкретика- не мога да ви дам такава. Защото изслушахме техните идеи и оттук-нататък  ще трябва да ги обсъдим  с колегите. Да помислим.  Но така или иначе - това беше първа среща. Нищо конкретно не се случи на нея. Казахме някои наши приоритети”. Това заяви Тошко Йорданов пред журналисти след срещата си с преговорния екип на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. На масата за преговори седнаха трите дами от ГЕРБ- Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачев, а на масата срещу тях застанаха Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова.

По думите му „ситуацията е достатъчно тежка и сложна”. „Защото страната без правителство е блокирана. А от друга – с лошо правителство е по-зле. От година и нещо обясняваме,ч е най-правилният вариант за нас е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ явно са достигнали до тази идея. Но от идеята до експертен  кабинет до реализацията му има много работа”, подчерта той.

Йорданов беше категоричен, че проведеният разговор с ГЕРБ е бил "по конкретика, а не беше общ". "Хората си споделиха управленската програма. Ще помоля да не се правят някакви генерални изводи. Не сме разговаряли за министри. Между идеи и реализации има определен път за извървяване", посочи той.

ГЕРБ-СДС също направиха изявление след проведените разговори. „Срещата премина в конструктивен дух, разговаряхме по конкретните политики, които предлагаме в управленската ни програма. Съответно чухме какво мислят ИТН по нашите предложения. Обсъдихме политики с пазар на труда, енергетика , образование и свързани със съдебната реформа”, каза избраната за депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.  

„Оставихме вратата отворена, за да продължим нашите разговор конкретно по политики. Разговори, които касаят конкретно състав, структура на правителство и конкретни имена, не са водени. Изобщо не са поставяни на дневен ред”, категорична беше тя и допълни, че имат покритие по определени политики, но имат и различия.

Деница Сачева обяви, че ГЕРБ-СДС остава на твърдата позиция, че страната има нужда от редовно правителство. Затова са предложили формула, която се нарича „правителство на споделената отговорност”.

„Утре сутрин нашата парламентарна група ще се събере, за да излъчи и нашата номинация за председател на Народното събрание. След това ще видим как ще протече утрешния ден, за да решим какви действия ще предприемем”, заяви избраната за депутат от ГЕРБ-СДС.