Жалко е, че в настоящата ситуация България ще стои най-малко два месеца на едно място, а е единствената в ЕС, която не е стигнала до втория транш от Плана за възстановяване, каза тази вечер във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите ѝ с промените в Конституцията авторите им са искали да няма повече независими служебни кабинети, определяни от президента, а да се осигурява влиянието на моментното мнозинство по време на предизборната кампания. Довчера управлявалата у нас некоалиция обаче вече не е единна в интересите си, откъдето започнаха престрелки, опити за смяната на министри, политическа нестабилност и раждане на нови кризи, допълни Йотова, предаде БТА.

Тя припомни, че през юни – юли трябва да се появи новият доклад на ЕК за върховенството на закона. От него до голяма степен ще зависи дали някога ще имаме и сухопътен Шенген, подчерта Йотова. Като проблем тя посочи и финансите на страната. За тях се говореше, че ще донесат стабилност, но фактите и разсъжденията са толкова разнопосочни, че това основателно предизвиква тревога, посочи вицепрезидентът. Тя допълни, че на фона на тези сериозни проблеми занимаването с това кой да бъде външен министър повдига основателният въпрос защо е толкова важно и защо кандидатурата за външен министър се обвързва с изборите зад граница.

Твърденията, че от избора на човека на този пост зависи външнополитическата ориентация на страната, са, меко казано, приказка за наивници, посочи Йотова. Тя коментира още, че когато премиерът е и външен министър, това значи, че държавата е в изключително нестабилна политическа ситуация, че няма доверие между партиите. От толкова много професионални дипломати, които са гордост за България, да няма кого да сложат за външен министър, ми се струва невероятно, посочи Йотова. И допълни, че в цялата тази ситуация всъщност единственият гарант за спазването на Конституцията се явява президентската институция и президентът.

Независимо от всички нови кризи, които се забъркват всеки ден, текстовете на законодателството се следват, и президентът Радев се опитва да бъде гарант за провеждането на честни избори в страната, допълни Йотова. Тя отправи послание към депутатите да се работи за провеждане на нормален и честен вот, който няма да е лек, тъй като ще бъде „две в едно". За съжаление и този път европейската тема отново ще отстъпи и ще се говори повече за националните ни проблеми, а щеше да е хубаво да се чуе гласът на българите в рамките на цялостната европейска кампания, коментира Йотова.