Бившият депутат Радослав Каратанчев е поредният кандидат за  кмет на София, който ще участва в местните избори наесен. Той е издигнат от гражданско сдружение "Сила", обяви неговият председател Борислав Райчев.

"Ще участвам в кметската надпревара като независим, като гражданин и жител на София", заяви самият Каратанчев, който е баща и треньор на тенисистката Сесил Каратанчева.

Кампанията, която сдружението ще провежда, ще бъде- "по-интензивна, малко по-груба", подчерта Райчев.

"В крайна сметка срещу гражданите се действа грубо от страна на институциите", допълни кандидатът за столичен градоначалник, който знаел как да се бори с корупцията.

Той обясни, че е привърженик на пряката демокрация в управлението по модела на САЩ.

 

 "В коя община няма корупционни схеми и кой се е заел с тях и защо няма закон за лобизма?", попита риторично Каратанчев.

 Той разясни, че липсата на места за паркиране в столицата, проблемите със зелените площи, междублоковите пространства също са в програмата му. Според него друг основни проблеми са шумът, инфраструктурата и дупките в София.

Бившият депутат от Бизнесблока на Жорж Ганчев се закани, че ще заведе дело срещу Столичната община за амортизацията на пътната мрежа.

Според "Сила" Столичният инспекторат не работи в полза на гражданите.

"Разчитаме всички граждани, които са недоволни от управлението, от ситуацията със зелените площи, инфраструктурата да се свържат с нас", призова Райчев.

Каратанчев, който известно време беше и председател на борда на директорите на "Академика 2000", търговско дружество към министерството на младежта и спорта, се забърка в няколко скандала, свързани с инциденти на пътя.  

На 18 май 1999 г. той  причини смъртта на баба, дядо и 7-годишното им внуче с депутатски мерцедес. След дълъг съдебен процес Каратанчев получи само условна присъда.

През неомвир 2016 г. на столичния бул. "България" стана верижна катастрофа. Малко преди кръстовището с бул. "Тодор Каблешков" се ударили два автомобила, а приятел на шофьорите спрял зад тях със своята кола, за да им помогне. Тогава мощен джип "Мицубиши Паджеро" се забил в тях, а водачът веднага дал газ и изчезнал.

При удара бяха ранени мъж и жена, а 4-годишно дете пострада леко. След около два часа, изненадващо джипът се върнал на мястото, а зад волана му бил Каратанчев. Той твърдял, че мицубишито е било откраднато, но не могъл да обясни как отново се озовало при него, разказаха тогава очевидци, които твърдяха, че той видимо е употребил алкохол.

"Преди 2 седмици си загубих ключовете на колата. Може този, който да ги е намерил, да е бил зад волана, когато е станала катастрофата", заяви тогава самият той пред медиите, но лансира и друга версия - че е възможно някое от момчетата, които работят за него, да е шофирало колата.

"Цяла вечер бях в заведение", каза още тогава Каратанчев и подчерта, че изобщо не карал в България, тъй като нямал българска шофьорска книжка.