Шанс винаги има, стига да има разум и отговорност. Това заяви на влизане в парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, предаде БНТ.

Вицепремиерът в оставка и кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС коментира, че всичко ще стане ясно в 12 часа, когато президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

"Каквото ще се случи в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, ще се случи до 12 часа днес", коментира и Деница Сачева, която е част от преговорния екип на ГЕРБ.

Рая Назарян, която също е част от преговорния екип, допълни, че си дават последен шанс.

След брифинг снощи на преговарящия екип, начело с Мария Габриел, стана ясно, че ГЕРБ настоява за равнопоставеност в управлението и че ако не успеят да се разберат до 12 часа Габриел ще върне празна папка на президента.

Мария Габриел съобщи, че от ПП-ДБ дори са отхвърлили тяхното предложение да се запази сегашният състав на правителството само с една промяна - ротацията на премиера и вицепремиера.

Последва незабавна реакция на ПП-ДБ, които изтъкнаха, че при безпрецедентната политическа криза усилията за постигане на споразумение не трябва да спират за краткото време, което остава.

ПП-ДБ разпространи споразумението, което провали преговорите в сглобката
От ПП-ДБ настояха ГЕРБ-СДС да седне на масата на преговорите и да се използва 7-дневният срок след връчване на мандата по Конституция, за да се постигне консенсус.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков призова да се продължи управлението и заяви, че за тях не са важни министрите, а реформите в съдебната система, службите и регулаторите.

Асен Василев заяви, че са съгласни с ротацията на премиер и вицепремиер, но трябва да бъде подписано споразумение.

От своя страна Атанас Атанасов призова Бойко Борисов да се намеси и заключи, че утрото ще е по-мъдро от вечерта.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски изрази позиция, в която призовава Борисов и Петков да направят всичко възможно за кабинет.

Пеевски: Времето за игри приключи! Борисов и Петков да намерят съгласие за кабинет

Кирил Петков: И ние не разбрахме какво се случи снощи, преди това бяхме оптимистиСпоред него нищо не предполага днес папката да се върне празна, имало още 7 дни да се разберат за всичко