Кандидат- кметът на София Мая Манолова се е кандидатирала и за независим общински съветник, според регистъра на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София. След като TrafficNews се свърза с щаба на Манолова в петък вечерта от там заявиха, че това е грешка. Председателят на ОИК Полина Витанова потвърди за грешката и след минути, тя беше оправена на сайта на комисията. 

Манолова напусна поста си на национален омбудсман, като използва случая да започне предизборна кампания. „Направих го, защото колкото и търпение да има човек, то се изчерпва. Месеци и години бях пощенска кутия за мъката, несправедливостта и бедността на хората. Години наред се опитах да помагам и на мнозина успях, но все си мисля за тези, на които неуспях. Това ме кара да се чувствам зле и да не спя“, аргументира се тогава Манолова и обвини управляващите за това, че нейните законодателни инициативи не бяха приети от парламента.

Манолова, която беше председател на парламента при кабинета Орешарски, е подкрепена от БСП, по-малки леви партии, като АБВ и „Движение 21”, както и от десните ДБГ, НДСВ и други.  Всичките тези партии ще играят на изборите в София с листи за общински съветници, като ДБГ и НДСВ плюс други партии ще имат обща листа. Всички те се надяват да се възползват от популярността на Манолова, която според последни социологически проучване ще бъде на балотаж заедно с Йорданка Фандъкова, която иска четвърти мандат, като кмет на столицата.

Дори и Манолова да стане кмет, тя няма да може да управлява София без мнозинство в Столичния общински съвет, който реално взима всички решения свързани с финанси. В деня в който се кандидатира Манолова каза, че ако стане кмет, ще разчита на общинските съветници от всички партии.

Тя ще представи програмата си за управление на София в понеделник. 

Като независими кандидати за общински съветници са се регистрирали и Гергин Борисов, и Борис Бонев от „Спаси София”. Бонев е и кандидат за кмет. Това са първите кандидати за съветници в София, които имат завършена регистрация в ОИК. 

Общо 36 са партиите, които са заявили, че ще участват на местните избори в София с кандидати за кметове и/или общински съветници. Коалициите в регистъра на ОИК са 12, а местните коалиции - 3. 34 са инициативните комитети, които издигат кандидат за кмет на община София, друга по-малка община в столицата или за общински съветник. 

Срокът за регистрация на кандидати за кметове и общински съветници изтича на 24 септември. 

Единодушно: Мая Манолова получи подкрепата на БСП за кмет на СофияОдобрени са и още 100 кандидат-кметове на левицата за страната, скандал за номинацията във Варна