Народното събрание ще гласува законодателни промени, с които петролопроводът и отделните петролни бази ще бъдат обособени като отделни данъчни складове. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг. Промените са с цял затягане на контрола от страна на Агенция "Митници". 

"В петролопровод, в който могат да се поберат 27 милиона литра, но той е свързан с още няколко петролни бази, на практика е невъзможен достатъчният контрол на митническите власти", изтъкна Горанов. "Когато се извърши проверка, нямате никаква гаранция, че количеството вътре е коректно, защото има няколко различни бази, свързани помежду си от тръба. Затова предлагаме тази тръба да бъде обособена като отделен данъчен склад. Отделните петролни бази, които представляват едно цяло с нея, ще бъдат разделени и да подават отчетност към Агенция Митници, за да има засилен контрол", допълни финансовият министър.

"В момента се вижда голяма разлика - цените, с които горивата напускат данъчните складове, са с десетки стотинки по-ниски от това, което виждаме в бензиностанциите. Надценката достига 50 стотинки. Вероятно тяхното твърдение би било подкрепено с увеличени разходи и намалено потребление. Неслучайно цената без акциз и ДДС в България през годините се е оказвала най-високата в ЕС", каза Горанов.